SEGRE

REGADIUS ANÀLISI

El reg avança dos anys la producció de l'ametller i la multiplica per deu

Segons l’estudi de l’IRTA a la finca de la Diputació a Maials || El Segarra-Garrigues podria generar 2.500 quilos a l’any per hectàrea amb la seua dotació màxima

Girona, Reñé i Masot a la presentació de resultats sobre eficiència hídrica en l’ametller.

Girona, Reñé i Masot a la presentació de resultats sobre eficiència hídrica en l’ametller.ÓSCAR MIRON

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els estudis efectuats en els tres últims anys a la finca experimental de la Diputació a Maials, dins de l’àrea regable del Segrià Sud, revelen que amb una dotació de 6.500 metres cúbics d’aigua per hectàrea i any, que és la màxima que s’ha utilitzat en els assajos, es poden conrear entre 2.500 i 3.000 quilos d’ametlla en gra. El rendiment del cultiu de l’ametller en zones de secà a Lleida ronda entre els 200 i 250 quilos per hectàrea i any, la qual cosa suposaria multiplicar per deu la producció. També s’ha demostrat que el regadiu accelera el creixement de l’arbre, equivalent al mateix d’arbres de 5 anys en plantacions de 3 anys. Aquests resultats són extrapolables a la zona del Segarra-Garrigues, que té aquesta dotació màxima, però també al Garrigues Sud, al Canal d’Urgell o bé al Segrià Sud (encara que en aquest últim la dotació màxima és de 2.000 metres cúbics, si bé permet servir-ne 6.500 només en l’àrea d’experimentació).

El projecte, que s’ha dut a terme en col·laboració amb l’Institut de Recerca i Tecnològia Agroalimentàries per a una eficient gestió de l’aigua en l’ametller, contempla quatre escenaris diferents amb dotacions de 2.500, 4.500, 6.500 i 9.500 metres cúbics per hectàrea i any, segons va explicar l’investigador de l’IRTA Joan Girona. L’experiència s’anirà repetint fins a aconseguir el màxim rendiment possible de les explotacions. Amb una dotació d’uns 2.500 metres cúbics per hectàrea i any es poden produir uns 1.200 quilos d’ametlla per hectàrea i any. No obstant, la intenció és anar augmentant els assajos amb dotacions majors com les que s’utilitzen en plantacions de Califòrnia, que arriben a recollir fins a 4.500 quilos d’ametlla en gra per hectàrea i any.

Els resultats obtinguts poden adaptar-se al Segrià Sud, Garrigues Sud i al Canal d’Urgell

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va visitar ahir la plantació de Maials, juntament amb l’alcalde del municipi, David Masot.

Deu anys d’estudi en set hectàrees per millorar tècniques La parcel·la on es du a terme l’experimentació des de fa tres anys té una superfície de 7 hectàrees d’ametllers de les varietats vairo i constantí que van ser plantades el març de l’any 2015. La part central de la plantació té cinc hectàrees i es dedica íntegrament als assajos del reg en l’ametller, mentre que la resta s’utilitza en investigacions puntuals. El projecte experimental i demostratiu, amb una durada de deu anys, suposarà una inversió de prop d’un milió d’euros aportats per la Diputació de Lleida fins a l’any 2025. La plataforma del municipi de Maials també serveix per assajar diferents mecanismes i controls experimentals dedicats a la programació de cara a una eficient gestió del reg i també per controlar l’estat hídric dels arbres a partir de l’ús de diferents tecnologies, sensors i altres tècniques com per exemple la teledetecció.

tracking