SEGRE

ENSENYAMENT TRANSPORT ESCOLAR

Una nena de 4 anys de Lluçars, sense transport escolar al viure a 1,5 km de l'última parada

Cursa P-4 al municipi de Vilanova de Meià i la ruta escolar no arriba fins al poble, a tres quilòmetres || Ajuntament i veïns exigeixen que es traslladi també la petita i no descarten mobilitzacions

La nena, amb la seua mare, veïns de Lluçars i de Vilanova, que no pararan fins a aconseguir transport.

La nena, amb la seua mare, veïns de Lluçars i de Vilanova, que no pararan fins a aconseguir transport.E. FARNELL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una nena de quatre anys del nucli de Lluçars, a Vilanova de Meià, s’ha quedat sense transport escolar per anar l’escola Mare de Déu del Puig de Meià a Vilanova, al viure a 1,5 quilòmetres de l’última parada del bus. Aquesta parada es troba ubicada en una masia rural del mateix municipi on el bus recull un altre escolar que cursa cinquè de Primària al mateix centre educatiu. No obstant, Ensenyament no autoritza que arribi fins a la població de Lluçars a buscar la nena a un quilòmetre i mig més de trajecte. L’ajuntament de Vilanova de Meià, veïns de Lluçars i pares i mares del col·legi exigeixen que es reculli la petita al poble. Segons l’alcalde de Vilanova, Xavier Terré, es tracta d’una “calamitat” que des del consell o Ensenyament no s’atengui una sola nena.

La legislació espanyola obliga a pagar el transport escolar i el menjador a tots els escolars que s’han de traslladar fora del municipi per estudiar. La Generalitat assumeix aquest cost però no es fa càrrec del dels alumnes que es traslladen dins d’un mateix terme municipal. Tanmateix, des de fa anys i coincidint amb les retallades, la Diputació subvenciona part del cost d’aquest servei als consells comarcals. El gerent de l’ens comarcal de la Noguera, Josep Baldillou, va assegurar ahir que es tracta d’una distorsió però que no es pot modificar la ruta per arribar a Lluçars, la llei no ho permet i Ensenyament ja va informar el febrer del 2018 que no es crearien noves rutes ni s’ampliarien les ja existents. El consell ha calculat que el cost d’anar fins al nucli de Lluçars ascendeix a quinze euros diaris. “No és per diners, simplement no està permès i no és obligatori”, va assenyalar Baldillou.

La llei només obliga a pagar el transport escolar als escolars que han d’estudiar fora del seu poble

El primer edil de Vilanova de Meià va assegurar que aquesta situació dista molt del que pretén aconseguir el reequilibri territorial. “Volem arrelar la gent als pobles i només aconseguim que traves. Així és molt difícil”, va dir. Veïns de Lluçars no descarten mobilitzacions per aconseguir transport i van criticar la situació. Insistiran a demanar aquest servei perquè l’any que ve també hi haurà dos nens més a Boada, un altre nucli que es troba en aquesta mateixa situació.

Per la seua banda, la presidenta del consell comarcal de la Noguera, Concepció Cañadell, va explicar que costa molt assumir aquesta realitat, “però no es poden fer excepcions, les directrius d’Ensenyament són clares, encara que estan en el seu dret de reclamar”, va dir.

Un municipi amb sis nuclis de població i 413 veïns censats Vilanova de Meià és un municipi amb sis nuclis de població, a més de les diferents masies disseminades que hi ha al territori. El cens de la població és de 413 habitants i l’escola Mare de Déu del Puig de Meià s’inclou a la ZER el Romaní, amb els col·legi de Cubells, Montgai i la Sentiu de Sió. Entre els serveis que ofereix la ZER destaca el de transport escolar per als alumnes de les poblacions que no tenen centre educatiu. Aquest servei s’ha ofert durant anys, fins i tot a Lluçars, malgrat que fa anys que no hi ha nens en edat escolar i es va suprimir, va explicar el primer edil. Actualment, els escolars dels pobles de Vilanova utilitzen la línia de transport escolar d’ESO que es cursa a Artesa de Segre, per recollir els nens i portar-los fins al col·legi de Vilanova de Meià. Aquesta situació ha indignat els veïns, que van anunciar mobilitzacions si no aconsegueixen el transport per a la nena.

tracking