SEGRE

TRANSPORT FERROCARRIL

Lleida, l’única sense Rodalies i amb un 40% menys de plantilla de tren

CCOO denuncia la falta d’inversió i un descens del personal || Planteja una xarxa amb epicentre a Lleida i abast fins a Cervera, Montsó, Balaguer i Montblanc

Cristina Rodríguez i Alberto Puivecino, de CCOO, ahir.

Cristina Rodríguez i Alberto Puivecino, de CCOO, ahir.H.C.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El servei ferroviari de Lleida és l’únic de Catalunya que ha quedat fora d’un nucli de Rodalies i, a diferència de la resta de capitals de província, només disposa d’un servei limitat de trens de mitja distància operats per Renfe (en el cas de les línies de Lleida a Barcelona per Manresa, Valls i Reus i la línia Lleida-Saragossa) o Ferrocarrils de la Generalitat (Lleida-la Pobla).

Comissions Obreres va denunciar ahir que des que l’any 2011 es va traspassar a la Generalitat la gestió dels trens de mitja distancia (és a dir, la planificació, regulació, freqüències i tarifes) no s’ha incrementat la freqüència dels trens (com sí que s’ha fet a la resta de Catalunya) ni s’han integrat els bitllets de rodalies als de l’alta velocitat, com sí que passa a la resta.

El sindicat afirma que la resta de capitals de comarca han registrat millores de les freqüències

A més, segons el sindicat, des del 1999 fins al 2017 la plantilla ferroviària s’ha reduït a Lleida un 39,4%, molt per sobre de la resta de Catalunya (27,2 per cent) i se situa en 129 empleats. De la mateixa manera, la inversió en les línies de tren estatals de Lleida s’ha limitat en els últims anys a la reparació del tram de Granyanella, on la inestabilitat d’un terraplè va obligar a circular a 20 quilòmetres per hora mentre que el pressupost anunciat pel Govern central de 4.000 milions d’euros per al sistema ferroviari català s’ha quedat en un 12 per cent. A Lleida, el sindicat va recordar que la falta d’inversió obliga a reduir la velocitat del trajecte en quatre punts de Lleida i Mollerussa.

En aquest sentit, va reivindicar la creació d’un nucli de Rodalies que inclogui quatre línies amb epicentre a Lleida: fins a Montsó a la línia de Saragossa incorporant les parades de Raimat i Almacelles; fins a Balaguer de la línia de la Pobla; fins a Cervera a la de Manresa i fins a Montblanc a la de la costa, incloent-hi parades a Vimbodí i l’Espluga. També reclama incloure el títol de Rodalies en el d’Alta Velocitat.

Calvet va assegurar que el Govern de la Generalitat “està en reivindicació permanent” amb el sistema de Rodalies i que el traspàs efectuat fa ara deu anys “és incomplet i absolutament ineficaç des del punt de vista de dotació econòmica”. “Com a titulars del servei no tenim prou capacitat per condicionar l’operadora a prestar el servei que es mereixen els nostres ciutadans”.

“Amb el canvi de Govern a Madrid i el nou equip de Foment, entenem que hi ha un canvi de llenguatge que ens fa pensar que tindrem bones notícies.”

El traspassat (2011) va implicar horaris, freqüències i tarifes. Actualment, la xarxa està integrada a l’ATM.

La Generalitat demana el traspàs de les línies amb pressupostEl conseller de Territori, Damià Calvet, va dir durant una visita a la Seu d’Urgell que dimecres vinent es reuniran amb representants de Foment i preveuen “reclamar el traspàs, actualment incomplet, de Rodalies”.

tracking