SEGRE

MICOLOGIA REGULACIÓ

Només Araós i Esterri de Cardós cobren a Lleida per plegar bolets

El Govern ha deixat en suspens la creació d’un carnet de boletaire. La iniciativa es va plantejar per minimitzar l’impacte de l’afluència massiva de boletaires als boscos. De moment, només s’ha portat a terme un pla pilot a Poblet i, a Lleida, Araós, Esterri de Cardós i un bosc privat de la Coma cobren per plegar bolets.

Els tiquets que s’expedeixen gratis als establiments hotelers d’Aran per plegar bolets.

Els tiquets que s’expedeixen gratis als establiments hotelers d’Aran per plegar bolets.CLARA VILLAR

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern descarta per ara implantar el carnet de boletaire que va anunciar per al 2015 en municipis del Pirineu de Lleida i que s’ha anat ajornant sense implementar-se. Es tracta d’una regulació que sí que s’ha aplicat fins a aquesta tardor de forma experimental a Poblet, en una superfície de 3.520 hectàrees, amb l’objectiu d’estudiar els efectes d’aquesta activitat sobre els terrenys forestals i ordenar els usos. La previsió de la Generalitat era estendre aquesta proposta en boscos de la seua propietat al Parc de l’Alt Pirineu als ls municipis de Sort, Rialp, Soriguera, Alt Àneu i Montferrer i Castellbò.

Fins i tot es van arribar a instal·lar plafons informatius en algun dels boscos del Pirineu que advertien sobre la fase prèvia de la regulació sobre la recol·lecció de bolets.

No obstant, no es va arribar a un consens sobre si fixar una taxa per accedir al bosc, limitar la quantitat de bolets per persona o establir sistemes similars als vedats de caça.

Tot i així, els pobles d’Araós (Alins) i Esterri de Cardós cobren una taxa als boletaires que volen accedir al bosc. Una regulació que també ha impulsat un vedat privat del Solsonès, al municipi de la Coma i la Pedra, mentre que la Val d’Aran aplica des del 2014 una ordenança que prohibeix la recollida de bolets excepte a veïns, residents i turistes que pernoctin a la vall.

Des de la conselleria de Territori i Sostenibilitat van apuntar que a partir d’ara s’analitzaran les dades obtingudes del projecte pilot de Poblet per determinar la necessitat de regular la recol·lecció de bolets.

Precisament, minimitzar l’impacte de l’afluència massiva de boletaires al bosc va ser objectiu que va portar fa més de dos dècades l’entitat municipal descentralitzada (EMD) d’Araós a crear una taxa de 5 euros per dia i que permet plegar un màxim de 15 quilos per persona al bosc de Virós, al Parc Natural de l’Alt Pirineu. També, dins d’aquesta àrea protegida l’ajuntament d’Esterri de Cardós aplica una taxa per la recol·lecció al bosc. En aquest cas, és de 3 euros per persona i dia amb un màxim de 10 quilos.

Per la seua part, Josep Pintó, de Guixers, cobra en un bosc de la seua propietat al municipi de la Coma, al Solsonès. La taxa és de 10 euros per persona i dia i 3 quilos de bolets. Aquestes tres, juntament amb Aran, són les úniques regulacions actuals que existeixen per a la recollida de bolets. No obstant, estan vigents altres ordenances que regulen el pas de vehicles en pistes forestals i que ajuden a reduir el nombre de boletaires. És el cas de Baiasca, al Sobirà.

El president de l’entitat, Jordi Fillet, va assegurar que seria necessària una llei general per regular aquesta activitat perquè, altrament, “és molt difícil aplicar qualsevol normativa des dels municipis”.

Aran reparteix acreditacions entre veïns i tiquets entre turistes

Els veïns de la Val d’Aran han d’obtenir una acreditació gratuïta per poder recollir bolets presentant dades del padró o documents que acreditin la propietat o lloguer d’un habitatge o bé el rebut de l’IBI o de l’impost de circulació. Pel que fa al cas dels turistes, els establiments on s’allotgen expedeixen des de fa quatre anys l’acreditació per recollir bolets de forma gratuïta. Als pobles del Pallars on es paga, els tiquets es poden obtenir en establiments d’Araós, Ainet de Besan i Alins i a Casa Borrut d’Esterri de Cardós. Altres casos a Aragó D’altra banda, a la Ribagorça aragonesa, el municipi de Bonansa també aplica una taxa per recollir bolets en un vedat veïnal. D’altra banda , el Govern d’Aragó té regulada la recol ·lecció i aprofitament de bolets. No obstant, és competència de cada ajuntament la decisió de si apliquen o no el cobrament per la recol·lecció de bolets en boscos de la seua propietat.

Temporada de rècord amb 250 kg/ha al Pirineu Aquest any la temporada de bolets s’ha avançat de manera notable i es preveu que sigui de rècord, com la que hi va haver el 2014. Les precipitacions durant la primavera i durant els mesos de juliol i agost han provocat que la producció de bolets hagi començat abans. La mitjana actual en zones del Pirineu des de fa un mes i mig és de 250 quilos per hectàrea. A dia d’avui, encara que els experts no han tancat les seues previsions, ja poden assegurar que aquesta temporada de bolets és molt millor que la de l’any passat. L’investigador Joan Martínez de Aragón, del Centre Forestal de Catalunya, va explicar que a aquestes altures a tot Catalunya s’estan recollint de mitjana 20 quilos per hectàrea, mentre que la mitjana de l’any passat durant tota la temporada va ser de 10 quilos per hectàrea. Martínez va pronosticar que en les setmanes següents la producció anirà creixent i se situarà ja en els 25 quilos per hectàrea. D’altra banda, un estudi de Denis Boglio, de la Societat de Caçadors de Solsona, alerta que actualment hi ha més morts per ingerir bolets tòxics que per accidents de caça, que el 2015 van ser una mitjana de 12 morts, i en canvi per ingerir bolets es va elevar fins a les 30 morts.

Els tiquets que s’expedeixen gratis als establiments hotelers d’Aran per plegar bolets.

Els tiquets que s’expedeixen gratis als establiments hotelers d’Aran per plegar bolets.CLARA VILLAR

Els tiquets que s’expedeixen gratis als establiments hotelers d’Aran per plegar bolets.

Els tiquets que s’expedeixen gratis als establiments hotelers d’Aran per plegar bolets.CLARA VILLAR

tracking