SEGRE

ENSENYAMENT ESCOLA RURAL

L'escola de Sant Ramon passa de 23 a 73 alumnes en 5 anys i demana un institut

La metodologia atreu famílies d’altres municipis de la Segarra, de l’Urgell l’Anoia

La reunió de dimarts passat al local social de Sant Ramon.

La reunió de dimarts passat al local social de Sant Ramon.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’escola Mare de Déu de la Mercè de Sant Ramon ha passat en només 5 anys de 23 a 73 alumnes. Hi ha més sol·licituds, asseguren pares del centre, però no es poden atendre perquè les famílies han d’estar empadronades a la localitat. Fa 6 anys les dos coordinadores del centre, Montse Majà i Carmina Ollé, van iniciar un projecte pedagògic similar al que ara es denomina Escola Viva. Per exemple, els alumnes estudien per projectes en el que denominen “caixes”, en les quals s’experimenta en grup cada assignatura. El model ha tingut tant èxit que l’escola rep alumnes de 12 poblacions de la Segarra, l’Urgell i l’Anoia.

L’allau de sol·licituds va portar Ensenyament a limitar l’entrada d’alumnes. Aquest any, a més, l’escola ha sortit de la Zona d’Escolarització Rural (ZER) de la Segarra i s’ha constituït com a centre públic independent. També ha passat de 6 a 9 professors. Dimarts passat, un centenar de pares i professors van posar sobre la taula la sol·licitud d’ampliar l’àmbit educatiu de l’escola perquè pugui oferir també Secundària.

L’alcalde, Aleix Bochaca, va manifestar que “l’educació és la primera prioritat de la localitat”, i el pressupost d’aquest any ascendeix a 21.000 euros. L’ajuntament assumeix costos que no li pertoquen com monitors de menjador, pintura de les instal·lacions, l’ampliació del servei de neteja i organitzar el Casal d’Estiu i demanarà ajuts a Ensenyament com a través del Consell d’Alcaldes a les 12 localitats que porten joves a Sant Ramon, 200 euros per estudiant.

Aprendre amb jocs i des de la vivència personal El mètode de l’escola de Sant Ramon i l’Escola Viva planteja que els professors s’adaptin al ritme d’aprenentatge dels alumnes. Cada un té una evolució cognitiva i aprèn a través de la seua experiència, assenyalen fonts coneixedores de la metodologia. La majoria de les assignatures no tenen llibres i és un aprenentatge vivencial, encara que han de presentar resultats dins dels paràmetres de l’educació ordinària.

tracking