SEGRE

MEDI AMBIENT RAMADERIA

La Diputació aconsegueix 1,5 milions de la UE i promou una granja per innovar en porcí

Projecte amb tres milions de pressupost que compartirà amb el sector i introduirà les últimes tecnologies || Estudien on construir l’equipament, que podria estar a punt a finals del 2019

El Centre d’Estudis Porcins de Torrelameu, que coordina un dels projectes finançats per la UE.

El Centre d’Estudis Porcins de Torrelameu, que coordina un dels projectes finançats per la UE.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Diputació de Lleida ha aconseguit 1,5 milions dels fons Feder de la Unió Europea per finançar un projecte per innovar en la producció de porcí i que compta amb un pressupost de 3,1 milions. Una de les iniciatives que es portaran a terme és la construcció d’una granja amb centenars de verres on s’implantarà nova tecnologia relacionada amb la gestació i la reproducció, per donar a conèixer aquestes tècniques. De moment, els responsables del projecte estudien on construir aquestes instal·lacions, que es preveu que estiguin acabades entre finals del 2019 i principis de l’any 2020.

Actualment, els impulsors avaluen la tecnologia que s’està utilitzant en altres països i sospesen quines característiques ha de tenir aquesta explotació, que plantegen com una “granja pilot” on es presentaran noves tècniques de maneig de les verres. En aquest sentit, la Diputació col·labora amb la UdL, el Centre d’Estudis Porcins (CEP), el Grup de Sanejament Porcí (GSC) i l’ajuntament d’Alcarràs. Cada un d’aquests coordina un dels quatre projectes que han rebut finançament europeu, tot amb l’objectiu de “millorar l’eficiència del sistema de producció millorant i adaptant la tecnologia disponible”, segons va explicar el director científic del CEP, Daniel Babot, que va assegurar que l’objectiu del projecte és “que el sector porcí sigui més sostenible”.

Així mateix, preveuen treballar en l’eficiència dels recursos per minimitzar l’impacte del sector, instal·lant equips per mesurar emissions d’amoníac i proporcionar als animals l’aliment necessari per poder reduir la quantitat de dejeccions que produeixen les explotacions i poder gestionar-les de forma més eficient.

De la mateixa manera, també s’impulsarà un estudi que certifiqui que els purins es poden aplicar en les plantacions d’arbres fruiters i quina és la forma més eficient per fer-ho per fomentar així l’ús d’adobs orgànics. A més, el GSP desenvoluparà una plataforma on els tècnics podran conèixer a temps real les alertes sanitàries del territori, un sistema que plantegen com una “eina d’informació i prevenció”. Tots els projectes s’han desenvolupat tenint en compte l’economia circular, que promou un model més eficient i compatible amb el medi ambient i que té per objectiu reduir al màxim la quantitat de residus generats.

Reñé: “Aquest és un dels sectors més potents del sud d’Europa”

El president de la Diputació, Joan Reñé, va destacar ahir que el sector porcí de les comarques de Lleida “és un dels més potents del sud d’Europa” i va recordar que l’agricultura i la ramaderia suposen “un percentatge molt important del PIB”.

Reñé va explicar que aquest projecte, que es presentarà a la Fira de Sant Miquel, va rebre una de les valoracions més altes per part de la Unió Europea, que finança un 50 per cent del pressupost, mentre que l’altra meitat l’aporten la corporació provincial i els col·laboradors que coordinen cada un dels quatre projectes. A més, va assenyalar que aquesta iniciativa té per objectiu “optimitzar l’eficiència del sector, millorar la sanitat i també la gestió de les dejeccions”. Així mateix, la Diputació també rebrà finançament dels fons Feder per a una actuació que permeti una millor gestió dels boscos, basada també en el model sostenible de l’economia circular.

tracking