SEGRE

MUNICIPIS PATRIMONI

Balaguer rescabala la memòria d'un escultor repudiat per “franquista”

Recuperen una obra encarregada per la dictadura i que representaria la derrota del bàndol republicà || L’ajuntament considera que “va colar un gol” al règim

Imatge de l’escultura de Genaro Iglesias.

Imatge de l’escultura de Genaro Iglesias.AYUNTAMIENTO DE BALAGUER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Balaguer rescabalarà la memòria de Genaro Iglesias, un escultor que va crear una obra encarregada per la dictadura per recordar la victòria del bàndol nacional a Balaguer i que va ser repudiada al creure que era franquista. L’alcalde, Jordi Ignasi Vidal, va explicar ahir que els estudis que s’han portat a terme “sembla que confirmen que la voluntat de l’artista era fer un monument a la derrota del bàndol franquista més que a la victòria”, perquè a l’obra es pot veure un agricultor agenollat amb una aixada i que sembla que besa una bandera.

“La història real d’aquesta escultura, que actualment es troba en un magatzem municipal, canvia totalment la percepció que teníem d’ella”, per la qual cosa ara l’ajuntament vol tornar a instal·lar-la en algun lloc de la ciutat. Vidal opta per ubicar-la al costat de la fossa de la Guerra Civil que es troba al cementiri municipal.

L’alcalde vol instal·lar-la al cementiri municipal, al costat de la fossa comuna de la Guerra Civil

La peça, inaugurada per Franco el 1963, va ser retirada de la plaça Mercadal pel primer alcalde de la democràcia. Vidal va apuntar que l’any passat van recuperar també una altra obra de Genaro Iglesias i que quan van investigar la vida de l’artista per documentar aquesta escultura van veure que Iglesias va ser un dels represaliats pel franquisme, a qui van imposar un exili forçat a 150 quilòmetres de Barcelona per la seua condició de “no addicte al règim”, perquè va militar al bàndol republicà durant la Guerra Civil espanyola. Va ser llavors quan Iglesias es va instal·lar a Balaguer, on va obrir un taller i li van encarregar l’escultura sense conèixer el seu passat.

La dictadura volia un soldat amb un fusell El règim franquista va demanar a l’artista Genaro Iglesias que creés una obra on es veiés un soldat agenollat, amb un fusell a la mà i besant una gran bandera, per recordar la victòria dels nacionals. En lloc d’això l’artista va decidir plasmar un pagès amb el tors nu i una aixada. L’única referència militar és un casc que es pot veure darrere de la figura de l’agricultuor.

tracking