SEGRE

SOBIRANISME COMMEMORACIÓ

Vaga d'estudiants per a l'1-O i Lleida programa centenars d'actes

La majoria de municipis de la demarcació preparen jornades reivindicatives per recordar el referèndum || Balaguer estrena una cançó dedicada a la consulta

L’estelada que els estudiants van desplegar ahir a l’edifici del Rectorat de la UdL.

L’estelada que els estudiants van desplegar ahir a l’edifici del Rectorat de la UdL.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Universitats per la República ha convocat una vaga d’estudiants amb motiu del primer aniversari de l’1-O i “contra la repressió viscuda l’any passat” durant la jornada del referèndum d’independència. El consell de l’estudiantat de la UdL s’ha afegit a aquesta mobilització, així com alguns instituts de la demarcació. A més, un grup d’estudiants de la universitat va penjar ahir una estelada gegant al claustre de l’edifici del Rectorat, motiu pel qual el professor de filologia clàssica Matías López va plantejar la possibilitat de negar-se a fer classe mentre estigués penjada. Ahir a la tarda, López va assegurar a aquest diari que va acabar revocant la seua decisió, encara que fonts de la UdL van apuntar que no va fer classe.

A més, a les comarques de Lleida s’han programat centenars d’actes festius i d’agermanament per tal de commemorar l’aniversari del referèndum de l’1 d’octubre, que en alguns municipis començaran avui encara que la gran majoria se concentren durant la jornada de diumenge (vegeu l’agenda). Desenes de localitats de la demarcació aprofitaran aquesta efemèride per inaugurar carrers, places i carrerons dedicats a l’1 d’octubre, com és el cas de les localitats de Mollerussa, Alpicat, Tàrrega, Bellmunt, Anglesola o Menàrguens. També s’han convocat manifestacions i debats, amb la violència policial com a protagonista. A Balaguer, per exemple, l’escola de música ha participat en la creació d’una cançó sobre el referèndum de l’any passat, que s’estrenarà durant els actes que s’han preparat per a aquest cap de setmana.

Pengen una gran estelada al claustre del Rectorat i un professor amenaça de no fer classe

D’altra banda, una plataforma ciutadana de la Seu d’Urgell ha començat una recollida de firmes per tal de demanar a l’ajuntament el canvi de nom de la plaça de les Monges per plaça de l’1 d’Octubre. Des de l’entitat defensen que l’espai es va convertir “en un punt de resistència de la població, una vegada van tancar els col·legis electorals i a l’espera de l’arribada de la Guàrdia Civil”. S’ha de recordar que l’ajuntament de la Seu ja va aprovar l’octubre del 2017 una moció per dedicar un espai al referèndum.

Més de 200 fotos del referèndum, gratis amb SEGRE diumenge

SEGRE regalarà diumenge als seus lectors la publicació Cops contra vots, que reuneix més de 200 fotografies del referèndum de l’1 d’octubre del 2017. Cops contra vots, que es distribuirà gratis amb el diari, analitza la convulsa tardor de l’any passat des del setembre, amb les tractorades en suport al dret a decidir, la manifestació de Vox prèvia al referèndum o l’empaperada de la Paeria. També es dedica un capítol a la jornada prèvia a la votació, quan centenars de col·legis electorals van ser ocupats per evitar que fossin precintats després de ser declarat il·legal el referèndum. L’1-O es resumeix al mig centenar de pàgines en les quals s’alternen imatges de gran impacte de càrregues policials a Lleida, Alcarràs, Artesa de Lleida, Soses i Ponts, entre altres poblacions, que van deixar més d’un centenar de ferits, amb altres de caràcter més festiu en les quals milers d’electors mostren la seua emoció per poder votar malgrat totes les dificultats. Les manifestacions posteriors de rebuig de la violència policial també queden reflectides en aquest àlbum gràfic d’una jornada històrica que acaba amb l’entrada dels Jordis a la presó i el posterior moviment favorable al seu alliberament. Uns dies històrics que queden palesos en aquest especial que SEGRE regala diumenge coincidint amb l’aniversari de l’1-O.

tracking