SEGRE

L'Audiència de Lleida jutja des d'aquest dimarts els pares de Nadia

La Fiscalia demana una condemna de sis anys de presó per a cadascun dels dos membres de la parella

La mare de Nadia, Margarita Garau, acompanyada pel seu advocat, en arribar al jutjat de la Seu d'Urgell.

L'Audiència de Lleida jutja des d'aquest dimarts els pares de Nadia per l'estafa dels donatiusEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència de Lleida jutja a partir d’aquest dimarts per un delicte d’estafa a Fernando Blanco i Margarita Garau, la parella acusada de quedar-se 1,1 milió d’euros en donatius que van recaptar a través d’una campanya solidària, fingint que els fons eren per tractar la seua filla Nadia d’una malaltia rara. La Fiscalia demana una condemna de sis anys de presó per a cadascun dels dos membres de la parella, a qui el jutge va retirar el desembre de 2016 la custòdia de la menor, en destapar-se l’estafa que presumptament havien perpetrat a través de la Asociación Nadia Nerea que van crear per recaptar els donatius.

Fernando Blanco arribarà a l’Audiència de Lleida des de la presó en la qual està des de la seua detenció, el desembre de 2016, mentre que la seua esposa es troba en llibertat provisional per ordre del jutge, que després del seu arrest li va impedir de fer-se càrrec de la menor.

El ministeri públic acusa la parella d’haver estafat presumptament durant set anys més d’un centenar de persones que van fer donatius als comptes que van obrir el 2009, després de crear la Asociación Nadia Nerea per a la Tricotiodistrofia i Malalties Rares de les Balears.

Entre els anys 2010 i 2012, manté el ministeri públic, els pares de la menor van recórrer nombrosos platós de televisió amb la seua filla per demanar fons amb què pagar els costosos tractaments mèdics i intervencions quirúrgiques als Estats Units que la nena requeria per curar-se, assegurant que corria un risc imminent de mort.

Les proves practicades al llarg de la instrucció del cas van confirmar que la menor pateix tricotiodistrofia, una malaltia d’origen genètic que consisteix en alteracions cutànies, oftalmològica i trastorn del desenvolupament del llenguatge, però van descartar que aquesta malaltia suposi un risc per a la seua vida. Segons va concloure el jutge d’instructor, dels 1.111.317 euros recaptats a través de l’Associació -als que se sumen els donatius en metàl·lic que centenars de persones van dipositar en guardioles instal·lades en col·legis o van entregar en subhastes-, la parella només va destinar a despeses mèdiques de la nena un total de 2.707 euros.

El gruix dels diners recollits, sosté la Fiscalia, el van destinar a "el seu propi enriquiment personal, costejant el seu alt nivell de vida i la compra d’articles de luxe", ja que des de l’any 2007 no han tingut cap activitat laboral ni consta que la botiga de vins que van obrir -i les quotes de lloguer del qual es pagaven amb els donatius- generés prou beneficis.

En el registre de l’habitatge dels acusats, els agents es van apoderar de diners en efectiu i d’una col·lecció de rellotges valorada en 60.000 euros, així com d’altres articles de luxe. A més de la pena de presó, el ministeri públic sol·licita que els acusats siguin condemnats a pagar 9.720 euros de multa i a tornar als donants els diners que van recaptar a través del compte de l’Associació per a la Tricotiodisfrotia i Malalties Rares.

tracking