SEGRE

Els pares de Nadia asseguren no haver utilitzat la nena per enriquir-se

Fernando Blanco diu davant del jutge que no recorda l’import total que es va arribar a recaptar amb l’associació

El pare i la mare de la Nadia, aquest dimarts al matí a l'Audiència de Lleida.

Arranca el judici als pares de la NadiaA. Guerrero

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fernando Blanco i Margarita Garau, la parella acusada d’un delicte d’estafa per quedar-se amb 1,1 milió d’euros en donatius que van recaptar en una campanya solidària fingint que els fons eren per tractar la seua filla Nadia d’una malaltia rara, han assegurat no haver utilitzat la nena per enriquir-se. En la primera jornada del judici contra els pares de Nadia que s’ha celebrat aquets dimarts a l’Audiència de Lleida, el pare ha assegurat que la nena corre encara "un risc imminent de mort", mentre que la mare ha descarregat la responsabilitat de la gestió dels donatius en el seu marit i ha subratllat: "Ni Fernando ni jo no enganyem, ni hem utilitzat la nostra filla".

Però ni el pare ni la mare de Nadia no han pogut acreditar que la nena hagués estat sotmesa a tractaments i intervencions quirúrgiques costoses a l’estranger amb els abundants donatius obtinguts.

Primer ha declarat Fernando Blanco, que ha explicat que abans de crear la fundació amb què suposadament van cometre l’estafa, ell mateix havia sufragat diversos tractaments i operacions, als quals Nadia hauria estat sotmesa en hospitals tant nacionals com internacionals, per provar de millorar la seua qualitat de vida i, en la mesura possible, allargar-se-la. Abans de fundar l’associació, ha explicat Blanco, van poder anar pagant les despeses dels tractaments de Nadia, que ha assegurat que van arribar a ascendir a 660.000 euros, perquè ell "tenia diners estalviats". Quant a com havia aconseguit aquests estalvis, ha afirmat que es dedicava professionalment a una botiga de vins que regentava a Fígols i Alinyà i que, a més, impartia conferències de motivació per les quals arribava a cobrar "fins 8.000 euros". Finalment van decidir crear la Asociación Nadia Nerea per a la Tricotiodistrofia i Malalties Rares de les Balears perquè la nena pogués ser tractada i operada per "altres metges", ja que segons la seua opinió en la sanitat pública desconeixien com abordar la malaltia rara de la petita.

El pare de Nadia ha dit no recordar l’import total que es va arribar a recaptar amb l’associació però que, en tot cas, el van gastar en tractar la seua filla en centres situats fora d’Espanya. S’ha referit després a un dels suposats tractaments que va rebre Nadia a París i ha explicat que a través d’una punció al clatell de "els especialistes li extreien gens, els canviaven i els tornaven a introduir al cap d’un mes".

D’altra banda, Blanco ha afirmat davant de les preguntes del ministeri fiscal que el 2012 es va dur a terme una campanya per recaptar 50.000 euros i poder operar Nadia a Houston (EUA).

El fiscal ha preguntat a Blanco si el gener de 2013, quan s’hauria d’haver dut a terme la intervenció de la menor, ell i la seua esposa gaudien d’uns dies de vacances en un hotel de Mallorca. Blanco, davant de l’esmentada pregunta, s’ha limitat a dir que no sabia respondre sobre això, encara que sí que ha assegurat haver estat a Houston sense concretar data.

Per la seua part, la mare de Nadia, Margarita Garau, ha assegurat que era el seu marit qui "s’encarregava de tot", encara que ha subratllat: "Ni Fernando ni jo no enganyem, ni hem utilitzat la nostra filla". En relació amb els tractaments que va rebre Nadia, Garau ha confessat no haver acompanyat mai la seua filla a cap d’ells perquè, a part de "tenir pànic a volar", és també molt "aprensiva".

Preguntada per si va veure en el seu moment les puncions al clatell de Nadia, tal com ha explicat Fernando Blanco durant la seua intervenció, Garau ha dit: "mai no li vaig apartar el cabell per perquè confiava en el que m’havia comentat el meu marit".

Garau ha assegurat que ella mai no havia dit que la seua filla no hagués estat a Houston, encara que ha confessat després que la menor no disposava de passaport.

Quant al maneig econòmic de fundació, de la qual era tresorera, ha assenyalat que desconeixia l’estat dels comptes i que ni tan sols disposava de targeta de crèdit per poder extreure fons.

Finalment, Garau ha explicat que veu la nena, que actualment viu amb una tieta seua, cada cap de setmana. "Nosaltres som la seua vida i ella és la nostra, ha d’estar amb nosaltres", ha sentenciat.

El pare de Nadia està en presó preventiva des de la seua detenció per un possible risc de fuga, encara que Blanco ha manifestat que mai no ha tingut la intenció de fer-ho.

La Fiscalia demana una condemna de sis anys de presó per a cadascun dels dos membres de la parella, a qui el jutge va retirar el desembre de 2016 la custòdia de la menor, en destapar-se la presumpta estafa. El gruix dels diners recollits, sosté la Fiscalia, el van destinar a "el seu propi enriquiment personal, costejant el seu alt nivell de vida i la compra d’articles de luxe". En el registre de l’habitatge dels acusats, els agents es van apoderar de diners en efectiu i d’una col·lecció de rellotges valorada en 60.000 euros, així com d’altres articles de luxe.

Fernando Blanco, en un moment de la seua declaració.

Arranca el judici als pares de la NadiaA. Guerrero

tracking