SEGRE

PATRIMONI RESTAURACIÓ

Vallbona descobreix un molí d'oli del segle XVII i projecta fer-lo visitable

Incasòl en restaura un altre, del segle XIII, a Bellpuig i farà un centre pedagògic de l’aigua

Imatge de les restes del molí descobert a Vallbona de les Monges.

Imatge de les restes del molí descobert a Vallbona de les Monges.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Vallbona de les Monges ha posat al descobert el primer molí d’oli comunitari des de la fundació del poble, utilitzat almenys des de la segona meitat del segle XVII fins al 1927. Les restes del molí han aparegut amb les obres de reforma de l’estructura de l’antic edifici per convertir-lo en un centre museístic de la vall del Maldanell en el qual és previst d’instal·lar un centre d’interpretació d’aus de la zona. L’alcalde, Ramon Bergadà, va destacar el bon estat de conservació d’alguns elements i va explicar que “l’objectiu del consistori és conservar i museïtzar el molí i fer-lo compatible amb el nou centre de la vall del Maldanell”.

El consistori busca nous recursos ja que “ho desconeixíem i en aquest moment no tenim la disponibilitat pressupostària necessària”, va afegir el primer edil. El responsable de CAT Patrimoni, Pere Tardà, va posar en relleu el bon estat de conservació de la part subterrània del molí en la qual per un procés continu i automàtic de decantació se separava l’aigua de l’oli. La conversió de la planta baixa de l’edifici en un centre museístic compta amb un pressupost de 60.379 euros, que financen els fons europeus Leader i hi ha un altre projecte per fer un alberg a la primera planta de l’edifici.

D’altra banda, l’Incasòl ha iniciat la restauració del molí vell del segle XIII de Bellpuig per transformar-lo en un centre pedagògic de l’aigua, la tècnica i el producte. Les obres contemplen una inversió de 97.685 euros.

tracking