SEGRE

ESNOTICIA

Detinguts Joan Reñé i 25 persones més en una operació contra la corrupció

Els Mossos van detenir ahir 26 persones als partits judicials de Lleida, Balaguer i Solsona, entre elles el president de la Diputació, Joan Reñé, i la seua número dos, Marlen Minguell, per una suposada trama de pagaments de comissions per l’adjudicació d’obra pública. Els arrestos van quedar ahir sense efecte a l’espera de la decisió del jutge.

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Vint-i-sis persones van ser detingudes ahir pels Mossos d’Esquadra, entre elles el president de la Diputació, Joan Reñé, en una operació anticorrupció coordinada per un jutjat d’instrucció de Lleida per diversos delictes contra l’Administració pública, entre aquests suborn, frau en contractació pública i blanqueig de diners.

A banda de Reñé, van ser detinguts la cap d’Organizació i Gestió de la corporació provincial, Marlen Minguell, i l’enginyer en cap de Vies i Obres, Enrique Regaño, juntament amb Ramon Lleonart, assessor de la corporació per al desenvolupament d’infraestructures i exalcalde de Torregrossa. També van ser arrestats el delegat a Lleida de Carreteres de la Generalitat, Jordi Benet, i altres empresaris.

DADES - 26 DETINGUTS. Durant la jornada d’ahir es va detenir 26 persones, entre càrrecs de la Diputació i responsables d’empreses.  - 2010 ADJUDICACIÓ DEPURPLA 2. L’adjudicació del manteniment de sis depuradores el 2010 va desfermar la denúncia anònima pel presumpte cobrament de comissions

Els arrestos es van produir arran d’una desena d’escorcolls de la Unitat Central Anticorrupció de la divisió d’investigació criminal dels Mossos en edificis públics i empreses i en un domicili en els partits judicials de Lleida, Balaguer i Solsona. El president de la Diputació i el seu número dos van ser detinguts als seus habitatges al Pla d’Urgell (Reñé és alcalde de Fondarella) i conduïts als seus despatxos al Palau Provincial, a Lleida. Els Mossos van registrar i es van emportar documentació i van bolcar el contingut dels seus ordinadors.

També va ser arrestat al seu domicili Jordi Benet, així com la majoria dels empresaris (entre els quals tres alts càrrecs de MJ Gruas). En canvi, els investigats de perfil més tècnic, com Regaño, van ser detinguts als seus despatxos. El cap de Vies i Obres va ser el primer a ser traslladat des de l’Edifici President situat a la rambla Ferran a la comissaria dels Mossos a Lleida cap a les 11 del matí, on se li va prendre declaració. El van succeir la resta de càrrecs. El mateix Reñé va sortir del Palau cap a les 13.00 hores enmig d’una gran expectació en direcció a la comissaria central.

Joan Reñé. Va ser detingut al seu domicili a Fondarella cap a les 8.00, i conduït al seu despatx a Lleida.

L’operació es va saldar, segons el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, amb 26 detencions. Malgrat tot, molts dels investigats van assegurar haver estat només citats a declarar. Entre ells, el responsable de l’empresa Inalba de Mollerussa (actualment en concurs de creditors), Esteve Niubó, que no va ser detingut, i el cap d’Estudis d'una constructora. Hores després, els Mossos van suspendfre els arrestos en tots els casos, a l’espera que el jutge pugui citar els investigats a declarar i eventualment els atribueixi càrrecs. Així, van quedar en llibertat pendents d’una possible citació judicial. En una declaració posterior davant dels mitjans de comunicació, el president de la Diputació va explicar que es va negar a declarar davant dels Mossos d’Esquadra i que, assessorat pels seus lletrats, ho farà tan sols davant del jutge que instrueix la causa. Es va mostrar “indignat” i va atribuir la seua detenció a una persecució contra ell i el seu equip. Reñé va rebutjar qualsevol irregularitat (vegeu la pàgina 5).

L’operació investiga una presumpta trama de cobrament de comissions en l’adjudicació d’obres públiques a empreses que podria haver afavorit de forma particular Reñé i que hauria servit també per al finançament del seu partit, Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) a través de la fundació CatDem.

Marlen Minguell. La cap de l’àrea d’Organització i Gestió va arribar emmanillada a la Diputació a les 8.00 hores, aproximadament

Segons fonts consultades per aquest diari, a banda dels interrogats i detinguts ahir, els Mossos d’Esquadra han citat almenys uns altres sis treballadors de la Diputació a declarar en els propers dies. A la corporació provincial, les indagacions es van centrar en el servei d’obres i carreteres, on els Mossos van estar diverses hores durant els registres i van interrogar quatre caps de serveis i l’enginyer en cap Regaño. També van indagar en les taules de contractació.

La investigació deriva d’una querella de la Fiscalia, admesa a tràmit pel jutjat de Lleida el gener del 2016, i derivada d’una denúncia anònima sobre el presumpte cobrament de comissions en l’adjudicació de la gestió de sis depuradores d’aigua del Pla d’Urgell el 2010, any en què Reñé i Minguell estaven al capdavant del consell comarcal del Pla d’Urgell.

Enrique Regaño. El responsable de Vies i Obres va sortir detingut de l’Edifici President. Cap a les 15.00 hores va ser posat en llibertat

L’any següent, Reñé va ser nomenat president de la Diputació, per la qual cosa la investigació es va traslladar llavors a l’entorn de la corporació (vegeu la informació en aquesta pàgina). Minguell va ser nomenada la seua número dos també a la corporació. El president provincial va rebre el suport del seu equip (PDeCAT) i la vicepresidenta Rosa Maria Perelló va convocar una junta de portaveus poc després dels registres per informar els grups de l’oposició de la situació. L’oposició va demanar explicacions.

Quant als empresaris, els Mossos van interceptar Josep Maria Gruas a l’estació de l’AVE a punt de sortir de viatge i el seu nebot Miquel Turmo Gruas al seu domicili. També va transcendir que el responsable d’Inalba va acudir a prestar declaració a la comissaria de la policia autonòmica a Mollerussa.

D’altra banda, el president de la Diputació va lamentar també l’“espectacularitat” de l’operació i va assenyalar que “és trist que t’assabentis que estàs detingut a través de la ràdio”. 

El cap de Carreteres a Lleida, detingut a casa seua El responsable de Carreteres de la Generalitat a Lleida, Jordi Benet, va ser detingut al seu domicili a la capital i els Mossos van escorcollar també la seu de l’organisme que dirigeix, a la rambla Aragó de la capital del Segrià.

Detinguts Joan Reñé i 25 persones més en una operació contra la

Detinguts Joan Reñé i 25 persones més en una operació contra laSEGRE

Detinguts Joan Reñé i 25 persones més en una operació contra la

Detinguts Joan Reñé i 25 persones més en una operació contra laSEGRE

Detinguts Joan Reñé i 25 persones més en una operació contra la

Detinguts Joan Reñé i 25 persones més en una operació contra laSEGRE

tracking