SEGRE

MEDI AMBIENT RESIDUS

El Govern aborda les actuacions per portar les escombraries del pla a un sol abocador

Concentrarà els rebutjos del Pla, Garrigues, Noguera i Urgell en un recinte ja existent on farà una planta de selecció || L’abocador de Castellnou de Seana és el més ben posicionat per acollir-lo

Operaris de Sorigué van recollir ahir cartró i paper del Segrià. A la foto, un dels carrers de Puigverd.

Operaris de Sorigué van recollir ahir cartró i paper del Segrià. A la foto, un dels carrers de Puigverd.A.P.LL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Agència de Residus de Catalunya ha iniciat els estudis per unificar en un sol abocador les escombraries que es generen a les Garrigues, l’Urgell, la Noguera i el Pla. Segons el director de l’organisme, Josep Maria Tost, la voluntat és aprofitar un dels ja existents en aquestes comarques, on es construirà una planta de selecció, mentre que els altres escombriaires s’aprofitaran com a plantes de transferència. No obstant, cal acarar l’estat de les actuals instal·lacions, les distàncies i els costos per prendre una resolució definitiva, va dir.

La Generalitat, que ja ha destinat a l’esmentat estudi 100.000 euros, es va reunir al juliol amb els representants dels consells, que esperen una nova trobada per solidificar les bases de la unificació.

Els altres tres abocadors es convertiran en planta de transferència per facilitar la recollida

Segons el responsable de Medi Ambient al consell de les Garrigues, Jaume Setó, la comarca ja compta que en un termini de 4 o 5 anys haurà de portar els seus residus a l’abocador de Castellnou de Seana, al Pla, tal com va recordar amb la Generalitat fa dos anys. L’abocador de les Borges està col·lapsat i ara s’amplia com a mesura transitòria abans de portar la brossa al Pla d’Urgell.

Per la seua part, la comarca del Pla reclama des de fa anys una planta de selecció per reduir el volum de rebutjos que entra a l’abocador i que suposaria una inversió d’uns 14 milions d’euros. El del Pla es perfila com el més idoni per a la unificació, no només per ser la futura destinació dels rebutjos de les Garrigues, sinó al ser el més cèntric, el més gran i amb la previsió de vida tècnica més alta, segons va indicar el president del consell, Joan Trull.

“Malgrat que s’està negociant i encara no hi ha res decidit perquè s’estan establint les bases d’aquesta operació conjunta entre les quatre comarques i l’ARC”, va precisar.

Per la seua part, la Noguera i l’Urgell esperen nous contactes. L’objectiu és reduir els punts d’abocament que quedarien limitats a tres: un al Pirineu, ubicat a Fígols (Tremp), on ja porten les escombraries el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà, Aran i l’Alta Ribagorça, un al pla (per a aquestes quatre comarques) i un altre a Lleida capital per al Segrià.

L’Alt Urgell i la Segarra ja apliquen sistemes porta a porta, pel qual també s’han decantat una vintena de municipis del Segrià. De fet, dilluns passat van abordar la recollida a domicili set pobles d’aquesta comarca amb bons resultats.

tracking