SEGRE

ESNOTICIA

Un cas que va sortir a la llum per una denúncia anònima a Fiscalia

Una acta notarial va constatar presumptes comissions a canvi d’adjudicacions al Pla || El notari va aclarir posteriorment que l’escrit no equivalia a una confessió

Els Mossos s’emporten material de la Diputació.

Els Mossos s’emporten material de la Diputació.ÒSCAR MIRON

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’operació desencadenada ahir arranca d’una querella interposada per la Fiscalia el 2016 al rebre una denúncia anònima. En aquesta denúncia es recollia una acta notarial de la Junta General que la constructora MJ Gruas va celebrar el 14 de novembre del 2014, en la qual un representant dels accionistes minoritaris, en plena disputa amb els majoritaris, va demanar explicacions sobre “quines són les accions legals previstes per l’empresa” contra l’administrador i contra Joan Reñé pels suposats “pagaments en efectiu realitzats com a conseqüència de l’adjudicació de la concessió a l’UTE Depurpla 2” del manteniment de 6 depuradores del Pla d’Urgell. L’empresa majoritària de l’UTE Depurpla 2 és MJ Gruas i el 2010, quan Reñé era president del consell comarcal del Pla (encara no ho era de la Diputació), va obtenir l’adjudicació del manteniment de les depuradores de Linyola, Bell-lloc d’Urgell, Barbens-Ivars d’Urgell, Bellvís, Juneda-Torregrossa i Fondarella, la localitat de la qual Reñé és alcalde. Segons consta a l’esmentada acta notarial de la Junta General de MJ Gruas de novembre del 2014, el representant dels accionistes minoritaris va advertir que el presumpte pagament de comissions al president de la Diputació podria constituir un “presumpte delicte de suborn”.

L’escrit continua relatant que, “sent conscient que les seues paraules anaven a quedar recollides en una acta notarial”, l’advocat de l’empresa “li va contestar que els pagaments realitzats com a conseqüència de l’adjudicació de la concessió de l’UTE Depurpla 2 són coneguts per tots els membres del Consell”. Aquest document notarial va donar lloc a l’obertura d’una investigació per suposats delictes de suborn, blanqueig de capitals i frau en la contractació que ha comportat l’anàlisi no només de l’adjudicació de les depuradores del Pla, sinó també altres concessions de la Diputació quan Reñé ja era el seu president (des del mes de juliol del 2011), incloses les de carreteres.

Investiguen si MJ Gruas va pagar comissions per aconseguir el manteniment de sis depuradores

Ahir van ser detingudes 26 persones entre càrrecs de la Diputació i directius i empleats de MJ Gruas i altres constructores. Una d’aquestes persones és el cap d’estudis d’Arnó, al qual van preguntar si les firmes es posaven d’acord a presentar ofertes per a les obres públiques.

Es dóna la circumstància que el notari que va deixar constància de la Junta de MJ Gruas, Luis Prados Ramos, va emetre un comunicat en el qual va dir que a l’acta “hi ha una pregunta del representant d’un dels socis sobre el pagament de determinades quantitats a diverses persones per a l’adjudicació de certs contractes, havent-hi dos contestacions: una per part del president del Consell d’Administració de la Societat, declarant que tals acusacions no tenen fonament, per la qual cosa el caràcter de reconeixement d’un fet delictiu no sé gaire d’on pot extreure’s”; i l’altra de l’advocat de l’empresa “fent referència que els pagaments són coneguts per tots els membres del Consell”, una frase amb què el lletrat va precisar després que es referia que “els moviments econòmics de l’UTE Depurpla 2 són coneguts perquè consten en la comptabilitat degudament auditada”.

Sigui com sigui, d’aquesta Junta General ha derivat una causa en la qual s’investiga si la Diputació ha cobrat comissions a canvi d’adjudicacions mitjançant factures falses.

Pagaments a CatDem “del tot legals” Segons les investigacions, Depurpla 2 va abonar un total de 13.000 euros el 2012 i 2013 a CatDem, la fundació amb la suposadament es va finançar CDC de forma il·legal. MJ Gruas va fer altres entregues a la fundació: 25.000 euros el 2012 i 3.500 el 2013. Abans havia donat 14.000 euros el 2008. Josep Maria Gruas Estadella va dir ahir a aquest diari que totes aquestes donacions (lícites si no es fan a canvi d’adjudicacions) “es van fer segons el que estableix el conducte legal, mitjançant una declaració jurada i l’aportació de xecs”.

Els Mossos s’emporten material de la Diputació.

Els Mossos s’emporten material de la Diputació.ÒSCAR MIRON

Els Mossos s’emporten material de la Diputació.

Els Mossos s’emporten material de la Diputació.ÒSCAR MIRON

tracking