SEGRE

?OPERACIÓ BOREAS? INVESTIGACIÓ

La jutge citarà a declarar Joan Reñé i els altres 23 investigats d'aquí a un mes

En els propers dies se’ls notificarà la querella per la causa oberta per suposada corrupció i enriquiment || A les diligències s’ha incorporat una investigació de l’Oficina Antifrau

El president de la Diputació, Joan Reñé, a l'arribada a la Diputació dimarts amb els Mossos.

El president de la Diputació, Joan Reñé, a l'arribada a la Diputació dimarts amb els Mossos.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La titular del jutjat d’Instrucció número 1 de Lleida podria citar a declarar d’aquí a un mes el president de la Diputació, Joan Reñé, i la resta de persones que van ser detingudes dimarts en relació amb la causa oberta per presumpta corrupció per la suposada trama de pagaments per comissions per l’adjudicació d’obra pública, segons van informar ahir fonts solvents. La data encara no s’ha concretat perquè no hi ha ni un calendari ni un termini màxim fixat per llei. En aquests moments, tots són lliures i processalment en situació d’investigats. Els Mossos d’Esquadra estan tancant els atestats sobre la intervenció de dimarts i en els propers dies és previst que se’ls notifiqui la querella i la citació per declarar davant del jutge. Després de ser interrogats, i partint de les proves o indicis que hi hagi suposadament en contra seu, es donarà per finalitzada la instrucció de la causa. Serà quan individualment se’ls podria imputar formalment el fet d’haver participat en la comissió d’un fet delictiu o s’arxivaria. La investigació se centra a determinar si hi ha hagut corrupció i enriquiment personal en relació amb el contracte d’empresa per part de la Diputació. També s’apunta a un possible finançament irregular de Convergència Democràtica. Dimarts van ser detinguts i posats en llibertat empresaris de MJ Gruas i d’Arnó.

En la complexa causa judicial, que té diverses ramificacions, els Mossos d’Esquadra actuen com a policia judicial, a requeriment de la jutge i de la Fiscalia. Fonts de la investigació van detallar que els detinguts van ser finalment 24 persones i no 26. Aquell dia es van practicar sis escorcolls a càrrec de la Unitat Central Anticorrupció de la policia catalana, dos dels quals a sengles seus de la Diputació de Lleida i una a Carreteres de la Generalitat. Per una altra banda, l’Oficina Antifrau va obrir d’ofici una investigació el 2015 sobre la mateixa causa, però la va tancar mesos després al constatar que la Fiscalia havia obert la seua investigació. L’expedient va quedar en una fase inicial de tramitació i es va traslladar al fiscal. A la Diputació, el president va reunir ahir la junta de portaveus per explicar-los la situació. Entre els grups de l’oposició, Jaume Gilabert (ERC) va aconsellar a Reñé que deixi la presidència. El PSC vol esperar al pronunciament del jutge i la presidenta del Partit Popular, Marisa Xandri, va demanar al convergent (ara del PDeCAT) que dimiteixi. Cs no va descartar demanar també mesures i la CUP va demanar d’aclarir els fets.

Escoltes revelen contactes entre l’enginyer en capi un empresari La investigació comptaria entre el material amb escoltes telefòniques dutes a terme que revelen converses telefòniques entre l’enginyer en cap del servei de Vies i Obres de la Diputació, Enrique Regaño (un dels detinguts i posats en llibertat dimarts), i l’empresari Esteve Niubó, responsable d’Inalba, també interrogat. De les escoltes, els Mossos deduirien irregularitats en adjudicacions. En una conversa del 2016, segons va revelar ahir La Vanguardia, Regaño va comentar a Niubó: “Tinc llum verda per a la carambola a tres bandes que et vaig dir l’altre dia”. Niubó afegeix “ho he dit ja al xèrif. M’ha dit que endavant”. Segons La Vanguardia, les sospites centrades en Reñé es basen que hauria tingut un increment patrimonial i poc moviment pel que fa a les targetes de crèdit. Niubó hauria dit també a l’assessor per al desenvolupament d’Infraestructures: “Sortirà alguna cosa aviat?”

tracking