SEGRE

MEDI AMBIENT POLÈMICA

La promotora de la planta de compostatge d'Ossó reprèn les obres un any després

Salvem els Plans de Conill anuncia noves protestes contra el projecte en les pròximes setmanes || L’ajuntament va paralitzar els treballs al no respectar-se el període de nidificació en una zepa

Les obres s’han reprès en els últims dies, més d’un any després de ser paralitzades.

Les obres s’han reprès en els últims dies, més d’un any després de ser paralitzades.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les obres de la polèmica planta de compostatge dels Plans de Conill, a Ossó de Sió, s’han reprès després que hagi finalitzat el període de nidificació de les aus estepàries. El promotor va començar les obres el juliol de l’any passat després de més de 7 anys de tràmits però a finals d’agost del mateix any el consistori d’Ossó de Sió es va veure obligat a paralitzar-les perquè el seu impulsor no va respectar una clàusula de la llicència ambiental segons la qual no podia dur-se a terme cap actuació durant el període de nidificació de les aus estepàries, entre els mesos de juliol i setembre, a fi de no perjudicar els ocells que habiten a la zona, qualificada com a zona d’especial protecció de les aus (ZEPA).

Des de la plataforma Salvem els Plans de Conill ja han anunciat noves mobilitzacions contra el projecte, que podrien començar la propera setmana a la Fira del Torró de Agramunt, certamen que comptarà amb la visita del president del Parlament, Roger Torrent, i de la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, i sobre el 20 d’octubre unes jornades reivindicatives i informatives a Bellver d’Ossó, on viu el promotor. Per la seua part, l’alcalde d’Ossó de Sió, Antoni Gilabert, va explicar que el projecte compta amb tots els permisos i va assenyalar que “si impedíem les obres, el promotor podria haver-nos demandat per un delicte de prevaricació ja que cap institució superior no s’hi va oposar”. Gilabert també va puntualitzar que “la planta podrà tractar 13.310 tones anuals de dejeccions ramaderes (en un primer projecte era 20.000) procedents únicament de les explotacions del seu propietari” i “mai no podrà ampliar la planta ja que es troba en zona de protecció de les aus”. Segons l’alcalde d’Ossó de Sió, “en cas que no compleixi aquests requisits, la planta es clausurarà automàticament”. Fonts pròximes a l’ajuntament d’Ossó, al seu torn, van revelar que els ecologistes haurien demanat la suspensió cautelar de les obres davant del jutge, dins d’una demanda contra el promotor en tràmit, una petició que el jutjat ha desestimat.

Caminades reivindicatives i al·legacions desestimades

La planta de compostatge està projectada en un terreny inclòs en zona de protecció d’aus estepàries (zepa), a només uns 800 metres del poble dels Plans de Conill i a tan sols tres quilòmetres del nucli de la Figuerosa. En el seu moment també van presentar al·legacions al projecte l’ajuntament de Tàrrega, l’entitat ecologista Ipcena i el Fòrum Espitllera ja que, segons aquestes, és impensable el fet de compaginar l’activitat de la planta amb la conservació de la biodiversitat i possibles pudors. Totes les al·legacions van ser desestimades. D’altra banda, fa tres anys es va organitzar una caminada reivindicativa contra la planta ja que s’havia produït moviment de materials d’obra a la zona i el setembre de l’any 2016 la Figuerosa va acollir la primera Fira de les Merdes en la qual denunciaven, a part de la planta projectada a Ossó de Sió, tots els abocadors i plantes de tractament de residus instal·lats a Catalunya.

tracking