SEGRE

REPORTATGE TRIBUNALS

Moltes ombres en el 'cas Nadia'

L’Audiència de Lleida ha viscut un dels judicis més mediàtics amb la presumpta estafa, que va provocar un escàndol || Veïns de l’Alt Urgell constaten el mal “irreparable” a la solidaritat

Fernando Blanco i Margarita Garau, aquest divendres a l'Audiència de Lleida.

La Fiscalia sobre el cas Nadia: "No tenim dubte que és una estafa i un engany prolongat"Magdalena Altisent

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Lleida arrossega la ressaca del judici del cas Nadia, un dels més mediàtics dels últims anys. Fernado Blanco i Margarita Garau estan pendents de la sentència de l’Audiència de Lleida després d’haver estat jutjats aquesta setmana per presumptament haver estafat més d’un milió d’euros recaptats per tractar la malaltia de la seua filla amb tricotiodistròfia.

La Fiscalia sol·licita que siguin condemnats a 6 anys de presó per apropiar-se més d’un milió d’euros

Després de quatre dies d’un llarg i intens judici pel qual han passat més d’una vintena de víctimes d’aquesta suposada estafa, l’únic que ha quedat clar són dos coses: la nena realment té aquesta malaltia rara i els metges descarten un risc imminent de mort. La resta és tot ombres. Malgrat que els acusats ho han negat fins a l’últim moment, la Fiscalia no té cap dubte que van utilitzar la malaltia de la seua filla per treure’n profit i costejar-se un alt nivell de vida. Del milió d’euros recaptats, pel que sembla tan sols 3.000 es van dedicar a despeses mèdiques de la menor, per la qual cosa el Ministeri Públic demana que tant el pare com la mare siguin condemnats a sis anys de presó, a part de tornar els diners (més de 700.000 euros) que no han pogut ser recuperats.

Els veïns de l’Alt Urgell han estat protagonistes involuntaris d’aquest bodevil. En les seues declaracions van constatar que la solidaritat de la comarca s’ha vist molt ressentida pel cas Nadia, en el qual es van bolcar de forma altruista per organitzar activitats de tot tipus en el que ells creien que era per “salvar” la vida de la nena, que llavors vivia a Fígols i Alinyà. Un dany a altres causes solidàries i associacions que pot ser irreparable. Tots els veïns van declarar sentir-se enganyats. Hi havia casos que les aportacions anaven des dels 50 fins als 6.000 euros. Alguns reclamen la devolució dels diners i d’altres, simplement, mostraven la seua tristesa i indignació.

Entre els testimonis del judici va ser vital la declaració dels Mossos d’Esquadra, que van constatar que l’únic ingrés de la família Blanco Garau eren les donacions que rebia l’associació Nadia Nerea contra la Tricotiodistròfia. Cap dels dos acusats no treballava, almenys no de forma legal, i la botiga de vins que regentaven a Organyà no podia produir per costejar les seues despeses. Els viatges a Houston i altres països que segons el pare servien per tractar la nena en la seua malaltia tampoc no s’han demostrat.

És més, diversos experts que van declarar al judici van constatar que els tractaments genètics que al·legava el pare són, ara mateix, més aviat de ciència-ficció. Res no s’ha trobat, tret d’alguna referència a manifestacions de Blanco, en l’historial mèdic de la petita. A més, segons els Mossos, ni el pare ni la nena no tenien ni tan sols passaport per sortir del continent europeu.

La relació entre la defensa i el tribunal tensa un judici complex

Una altra clau d’aquest judici complex ha estat la relació entre l’advocat de la defensa de Blanco, David Peña, i el president del tribunal i de l’Audiència de Lleida, Francesc Segura. Enfrontaments que van portar el segon al llarg de tot el judici a l’extrem de la paciència, i que va saber esquivar amb mà esquerra. El judici ja va començar amb una petició inusual, quan Peña va sol·licitar que el seu defensat, que es troba en presó provisional a Ponent, pogués allotjar-se en un hotel, amb custòdia policial, mentre durés el procés. També va sol·licitar, davant l’allau mediàtica, que els testimonis fossin confinats. Cap petició va ser acceptada pel president de l’Audiència. “Necessita tranquil·litat per treballar”, “vostè retira la vènia quan li ve de gust” i “protesto”, això últim alguns vegades, van ser algunes de les floretes que va llançar Peña al president de l’Audiència.

tracking