SEGRE

AIGÜES REGADIUS

El 80 per cent dels regants de l'últim tram de l'Algerri-Balaguer es bolquen a instal·lar el reg

D’un total de 275 beneficiaris d’aquest sector, aproximadament 240 ja han pagat el “dret d’aigua” || Actualment una trentena d’agricultors ja reguen 250 hectàrees de panís en aquest tram

Operaris treballen en una de les finques del tram de Balaguer on s’instal·la el regadiu.

Operaris treballen en una de les finques del tram de Balaguer on s’instal·la el regadiu.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El 80% dels 275 regants de l’últim tram del canal Algerri-Balaguer a la capital de la Noguera ja han sol·licitat i pagat el dret per disposar d’aigua a les seues finques. Així ho va explicar ahir el president de la comunitat de regants, Carles Gra, que va assenyalar que ha estat “tot un èxit de participació” i cada setmana hi ha nous propietaris que “decideixen que volen regar”, va dir. La xarxa principal està finalitzada des del mes de maig i una trentena d’agricultors d’aquest sector van ser els primers a regar les finques al tenir instal·lat el sistema. Gra va explicar que actualment s’estan regant prop de 250 hectàrees d’aquest últim sector, la majoria amb panís de segona collita. Els nous beneficiaris, que ja superen els 240, ultimen les obres per instal·lar els diferents sistemes a les parcel·les i tenir les finques a punt per a la pròxima campanya, així com les casetes de regadiu en què s’instal·len els comptadors. “Ens hem quedat sorpresos de la rapidesa amb què han sol·licitat aigua alguns pagesos”, va dir Gra, i ho va atribuir en part al retard de les obres de la xarxa principal en aquest tram del canal.

Del projecte total de 8.000 hectàrees del canal de la Noguera, Balaguer havia de disposar de més de 2.000 hectàrees però la designació de més de 1.300 hectàrees com a zepa va deixar el projecte en 792 hectàrees i 275 beneficiaris. Així mateix, des de la comunitat de regants de l’Algerri-Balaguer van explicar que cada beneficiari té de mitjana finques de quatre a cinc hectàrees, que pot tenir a més d’un propietari. D’altra banda, Gra va explicar que el pla pilot de bombatge de l’aigua a través de panells solars per reduir la factura elèctrica està donant els primers resultats i aquest mateix mes d’octubre es deixaran les basses buides per omplir-les ja amb aquest sistema d’energia solar. No obstant, va apuntar que s’haurà d’instal·lar una altra bomba amb un sol pistó per obtenir de 700 a 800 litres per segon. “Ara només hem pogut arribar als 500 litres per segon i això ha d’ajustar-se millor”, va explicar Gra. Tot i així, va assegurar que aquest sistema d’energia solar permetrà estalviar més de 100.000 euros anuals a la factura elèctrica de la comunitat.

La xarxa principal en aquest sector va quedar finalitzada al maig i trenta pagesos van instal·lar el regadiu

L’estalvi seria més important perquè s’evitaria la penalització que rep la comunitat per bombar aigua fora de la franja horària contractada, que a l’any supera els 150.000 euros, especialment en una campanya de forta demanda.

Set anys per desencallar el sector de Balaguer La concentració parcel·lària d’aquest sector del canal va començar l’any 2011 i s’ha executat amb diversos retards. La superfície regable inicial a Balaguer superava les 2.000 hectàrees però unes 1.300 van quedar excloses com a zepa. La inversió total per a aquest últim tram del canal ha ascendit a 7,7 milions i les obres han estat condicionades per la zepa.

tracking