SEGRE

TRANSPORT POLÈMICA

Mig centenar de camions fan una marxa per l'N-240 per exigir el peatge gratuït a l'AP-2

Mobilització contra l’obligatorietat de desviar-se per l’autopista i assumir un sobrecost de fins a 800 euros al mes || Protesta que va coincidir amb les de Tarragona, Girona i Barcelona per l’N-340 i l’N-II

Els camions per l’N-240 entre Lleida i les Borges Blanques, que van marxar lentament entre les dos poblacions.

Els camions per l’N-240 entre Lleida i les Borges Blanques, que van marxar lentament entre les dos poblacions.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Prop de cinquanta transportistes de Lleida van sortir ahir en marxa lenta amb camió per protestar contra la restricció de circular per l’N-240 i l’obligatorietat de desviar-se per l’AP-2 entre les Borges Blanques i el Pla de Santa Maria (Tarragona). Van sortir del polígon d’El Segre cap a les Borges Blanques per la carretera N-240 i d’allà van tornar a Lleida dos hores després. Van voler mostrar la seua “indignació” per la mesura, que van assegurar els suposa un sobrecost d’uns 400 euros al mes, en el millor dels casos, i fins a 800 euros per aquells que fan trajectes cap a València i han de passar per l’AP-7 en lloc de l’N-340.

“Se’ns criminalitza quan el problema de la inseguretat a les carreteres no és nostre i aquesta prohibició no la resol”, va explicar un dels manifestants de les Borges Blanques, David Sementé. Va afegir que la mesura es va aprovar sense tenir en compte el sector, tanmateix, “ens obliguen a pagar i som nosaltres els que assumim un cost addicional”. Els transportistes van exigir la gratuïtat del peatge al tram de l’AP-2 pel qual han de circular o, en tot cas, que se’ls bonifiqui el 75 per cent del cost del peatge, a més que la desviació per l’autopista sigui voluntari per als camions.

Prop d’un miler de transportistes es van manifestar ahir a les quatre províncies catalanes

El sector del transport també es va manifestar en diverses carreteres més a Catalunya. Van recórrer trams de l’N-II a Girona, de l’N-340 i l’AP-7 a Tarragona i a Barcelona altres trams de l’AP-7 entre Altafulla i Tarragona. Entre les quatre províncies gairebé un miler de transportistes van participar en les marxes per expressar rebuig de les restriccions per circular per les tres carreteres de Foment (N-II, N-240, N-340). Van assegurar que les mobilitzacions són el primer toc d’atenció però que si la Generalitat i l’Estat no atenen les reivindicacions, les protestes aniran a més. La secretària de la patronal a Lleida, Sílvia Llobet, va reclamar els mateixos avantatges per circular pel tram de l’AP-2 entre les Borges i Soses (ara sense mesures) en cas que, finalment, també s’acabés prohibint la circulació de camions tal com reclamen agents del territori com la plataforma Rescap-2.

Segons va explicar Llobet, l’ideal seria l’alliberament del peatge ja que està més que amortitzada, encara que la concessió finalitzi el 2021. Va apuntar que el sistema de vinyeta “és una bona proposta sempre que el preu sigui just i els permeti circular per totes les vies ràpides”. Tanmateix, no veu viable que s’apliqui únicament a Catalunya, tal com planteja la Generalitat, sinó al conjunt del territori estatal, mesura que requeriria un ampli consens, segons Asotrans. L’entrada en vigor de la restricció, el 2 de setembre, evita diàriament el pas de prop de 1.400 vehicles camions, de mitjana, en aquest tram de la carretera N-240, segons Foment.

tracking