SEGRE

MEDI AMBIENT RESIDUS

Veïns sobre el porta a porta: “Bona idea, però difícil d'aplicar”

La posada en marxa del porta a porta a Seròs, Soses, Montoliu i Sudanell divideix els veïns || Uns ho consideren una trava a comerços i gent gran i altres, la millor manera de reciclar

Els cubells d’orgànica disposats als portals de Seròs.

Els cubells d’orgànica disposats als portals de Seròs.XAVIER ALDOMÀ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Seròs, Soses, Montoliu i Sudanell han estrenat aquesta setmana la recollida d’escombraries porta a porta, un sistema que divideix els veïns entre partidaris i detractors. Tots coincideixen que és una bona idea, la millor per incentivar el reciclatge. Tanmateix, portar-la a la pràctica suposa nombrosos maldecaps, principalment per a les persones d’avançada edat i comerciants. Entre aquests últims crítics, Xènia Teixidó, de Casa Seta de Seròs. “És complicadíssim. Per a nosaltres, que som una carnisseria, la recollida d’orgànica hauria de ser més freqüent ja que al ser tres vegades per setmana ens obliga a anar a la minideixalleria un dia sí i un altre també. Tampoc no queda clar què fem amb materials com el forexpan i altres materials d’envasament”.

La tercera edat és també reticent. “La gent gran ens fem un embolic, sempre amb els cubells pel carrer, ara un, demà un altre. Has d’estar tot el dia amb les escombraries al cap”, asseguren. “A més, aquí, a Seròs, el carrer principal s’omple de cubells, la qual cosa és un problema ja que les voreres són molt estretes.”

Per contra, Magda Teixidó, titular de l’ultramarins d’aquesta població des dels anys 60, assegura que “és un avenç. Nosaltres sempre hem reciclat i per a la gent que té l’hàbit de portar les escombraries al dipòsit corresponent, que t’ho vinguin a recollir a domicili és tot un avantatge”. “Haurem d’acostumar-nos-hi”, assegura Javier Blanco. “És molta feina, però és el que hi ha.”

A Soses una gran part dels veïns són escèptics. Creuen que s’hauria d’haver fet una consulta “ja que és una mesura que se’ns ha imposat”; haurien preferit mantenir els contenidors en illes però transigeixen malgrat l’enuig inicial que els ha comportat la mesura. La divisió veïnal també pot constatar-se a Sudanell i a Montoliu. El temps donarà o no la raó a un sistema que s’anirà aplicant gradualment des d’aquest mes fins al desembre. Els ajuntaments consideren que encara és aviat per acarar resultats.

EN PRIMERA PERSONA

Isabel Bonet. Soses

«És pràctic, és net i molt més còmode»

La responsable de la farmàcia de Soses és una de les defensores del sistema. “És pràctic, és net i molt més còmode. No cal anar a deixar les escombraries. El temps demostrarà que és el millor i que es recicla més.”

Javier Blanco. Seròs

«És més feina per a les famílies. Hem d’ajudar»

“És una pràctica complicada perquè és nova i donarà més feina a les famílies en el dia a dia de la llar. Haurem d’acostumar-nos-hi i ajudar en el que puguem perquè prosperi la nova mesura de reciclatge.”

Mariló Ortega. Soses

«Hauria preferit seguir amb els contenidors»

“És un problema per a la gent gran. Per això hauria preferit mantenir els contenidors. Entenc que és la millor manera de reciclar però ens hi haurem d’habituar. Això costarà un temps i també algunes crítiques.”

Magda Teixidó Seròs

«No és un problema si sempre s’ha reciclat»

“Per als veïns que ja estem habituats a portar les escombraries al contenidor que toca, la recollida a domicili és un avantatge que t’estalvia temps i no un problema. La gent que no recicla és la més queixosa i contrariada.”

Els cubells d’orgànica disposats als portals de Seròs.

Els cubells d’orgànica disposats als portals de Seròs.XAVIER ALDOMÀ

tracking