SEGRE

JUSTÍCIA SERVEI DE PROXIMITAT

Els jutges de pau lleidatans celebren un 12 per cent més de judicis verbals

El 2017 hi va haver 182 casos per reclamacions per una quantia inferior a 90 euros || També van acollir 238 actes de conciliació per resoldre disputes ciutadanes

La consellera amb els jutges condecorats ahir a Lleida en el Dia de la Justícia de Pau a Catalunya.

La consellera amb els jutges condecorats ahir a Lleida en el Dia de la Justícia de Pau a Catalunya.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Lleida és la segona província de Catalunya, només superada per Barcelona, amb més jutges de pau: 224. La seua presència permet, a més de la funció de registradors civils (naixements, matrimonis i defuncions), evitar que casos menors arribin als jutjats. D’aquesta forma, l’any passat van celebrar un total de 182 judicis verbals en assumptes per una quantia inferior a 90 euros, un 12% més respecte a l’any 2016. Així mateix, van acollir 238 actes de conciliació per resoldre disputes menors. Els jutjats de pau lleidatans van tramitar l’any passat, entre els àmbits penal i de registre, un total de 58.771 assumptes, 895 més que el 2016. Val a recordar que al capdavant d’aquests organismes hi ha una persona elegida per l’ajuntament i nomenada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per un període de quatre anys. La llei estableix que hi hagi un jutge de pau a tots els municipis en els quals no hi ha un jutjat de primera instància i instrucció.

Alguns d’aquests jutges van ser condecorats ahir a la ciutat de Lleida en el marc del Dia de la Justícia de Pau a Catalunya, que va organitzar l’Associació Catalana en Pro de la Justícia (ACPJ) en col·laboració amb l’ajuntament d’Alpicat i la Diputació. La consellera de Justícia, Ester Capella, va presidir un acte en el qual va assegurar que el desig del departament és dotar de més responsabilitats aquesta figura. De fet, l’augment de les competències va ser una de les reclamacions que va fer l’associació de jutges de pau a la consellera.

Lleida és la segona província de Catalunya que compta amb més jutges de pau, 224

En el transcurs de l’acte, es van entregar les medalles d’honor a vint-i-sis jutges catalans per la seua exemplar dedicació. La titular de la conselleria també va entregar la Creu de la Justícia de Pau a Montserrat Martínez, cap de l’àrea d’estudis i formació de l’Administració de Justícia de la Generalitat.

La titular del departament va posar èmfasi en el fet que “sou la justícia de proximitat per als ciutadans, amb contacte directe, claus en la mediació i en moments determinants com són els naixements, els matrimonis i les defuncions”.

Durant el discurs, la consellera Capella també va recordar que dijous també va estar a la ciutat de Lleida per visitar l’ampliació dels jutjats del Canyeret, que entraran en funcionament al desembre amb set noves sales de vistes i l’arxiu.

Ester Capella: “Sou la justícia de proximitat per als ciutadans” La consellera Ester Capella va voler agrair als jutges de pau catalans que ahir van estar a Lleida “la seua dedicació als ciutadans, perquè representeu un altíssim valor per a la cohesió social ja que sou la primera baula de justícia”. A més va recordar que “esteu totalment legitimats, perquè més enllà dels mèrits, heu estat escollits pels ajuntaments, on hi ha més democràcia”.

tracking