SEGRE

MEDI AMBIENT DEJECCIONS RAMADERES

Dos plantes de purins sense primes a l'expirar el termini del TS, que amenaça amb multes

La d’Alcarràs i la de Tracjusa, a Juneda, tancades a l’espera que l’Estat acati les sentències que obliguen a revertir retallades || El Govern central no hi posa data i fonts del sector creuen que ho farà ben aviat

Imatge d’arxiu de la planta de purins de Tracjusa, a Juneda.

Imatge d’arxiu de la planta de purins de Tracjusa, a Juneda.R.R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La planta de tractament de purins d’Alcarràs i la de Tracjusa, a Juneda, segueixen sense primes després que ahir mateix expirés el termini que el Tribunal Suprem (TS) va concedir a l’Estat per restablir els ajuts que aquesta mena d’instal·lacions reben per produir electricitat. Els propietaris d’aquests complexos tancats esperen reobrir-los quan el Govern socialista acati les resolucions judicials que, des de fa més de dos anys, l’obliguen a revertir les retallades de l’anterior Executiu del PP. La tisorada de l’any 2014 va forçar el tancament de totes les plantes d’aquest tipus a Espanya i, des d’aleshores, només dos de les quatre construïdes a les comarques lleidatanes han pogut recuperar l’activitat: la de Miralcamp i la de Vag, a Juneda.

A l’establir com a data límit el 22 d’octubre, el Suprem va advertir que, en cas d’incompliment, el ministeri per a la Transició Ecològica (competent en matèria d’energia) haurà “de designar la persona responsable” d’aquesta demora i amenaça d’imposar-li una primera multa coercitiva de mil euros, “que podrà ser reiterada fins a la completa execució de la resolució judicial”, segons la interlocutòria del mes de juliol passat. S’ha de recordar que, el 2017, l’Alt Tribunal ja va amenaçar amb sancions personals contra el llavors ministre d’Energia, Álvaro Nadal, per aquest mateix motiu. Representants del Govern espanyol i del sector del tractament de purins han mantingut reunions durant els últims mesos sobre la nova ordre ministerial per restablir les primes. El ministeri no va poder precisar ahir quan preveuen aprovar-la, i per la seua part fonts del sector van apuntar que l’Executiu espanyol podria fer-ho “de forma imminent”. En aquest sentit, van apuntar que l’esborrany de la nova ordre podria sotmetre’s aquesta setmana a l’examen de la Comissió Delegada per a Assumptes Econòmics, un pas previ necessari per a l’aprovació i entrada en vigor.

És la data que el Suprem va posar com a límit per restablir les primes a les plantes de purins

Arran de les sentències que, des de l’any 2016, exigeixen fer marxa enrere a les retallades a les plantes de purins, l’anterior Govern del Partit Popular va dictar el 2017 una nova ordre ministerial que restablia en part aquestes ajudes. Van poder beneficiar-se’n les instal·lacions de Vag i la d’Audax Green a Miralcamp, però la de Tracjusa i la d’Alcarràs en van quedar excloses: el ministeri d’Energia va limitar les primes a complexos construïts durant els últims quinze anys i les dos superaven aquesta antiguitat.

El Tribunal Suprem va rebutjar aquesta limitació de quinze anys, al considerar que convertia en “paper mullat” les seues resolucions i va exigir tornar a situar en vint-i-cinc anys el termini en què aquestes plantes de tractament de purins poden rebre primes.

La moció de censura contra Mariano Rajoy i el relleu al Govern central ha retardat diversos mesos l’aprovació d’una nova ordre ministerial que doni compliment a les exigències de l’Alt Tribunal.

tracking