SEGRE

MEDI AMBIENT FAUNA

Detectats disset llops des del 2000 al Pirineu però descarten colònies

Actualment n’hi ha tres, procedents dels Alps, i són a les comarques del Solsonès, la Cerdanya i el Ripollès || Protesta d’UP, que demana que s’escolti el sector

Membres d’Unió de Pagesos reivindiquen que es tingui en compte el sector en la gestió del llop.

Membres d’Unió de Pagesos reivindiquen que es tingui en compte el sector en la gestió del llop.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El servei de Fauna i Flora del departament de Territori ha detectat fins a disset exemplars de llop en territori català des de l’any 2000, moment des del qual es té constància que l’animal va tornar a aparèixer a Catalunya. Des d’aleshores, la seua presència ha estat constant, amb albiraments cada any, tot i que sempre s’ha tractat d’individus aïllats i es descarten colònies. Dos exemplars s’han detectat al Parc Natural del Cadí-Moixeró, un l’any 2000 i l’altre, el 2006. Del total, els tècnics encarregats del seguiment de l’animal tenen localitzats actualment tres mascles repartits entre les comarques del Ripollès, la Cerdanya i Port del Comte, al Solsonès. Aquest balanç el va fer públic ahir el responsable del servei, Ricard Casanovas, que va insistir que “tots els individus comptabilitzats són erràtics i solitaris” i “en cap cas ramat fix o parella que pugui arribar a reproduir-se”. Tots els animals procedeixen dels Alps. Casanovas va participar en una jornada sobre la gestió i les mesures per minimitzar l’impacte del llop sobre la ramaderia que va organitzar el Parc Natural del Cadí-Moixeró i la Generalitat a la Seu d’Urgell. Va defensar la necessitat de “fer compatible la ramaderia de muntanya amb la conservació del llop”, que “aporta un benefici a la biodiversitat” en aquelles zones on és present. Unió de Pagesos va aprofitar la jornada per reivindicar que “escoltin” el sector en els programes de gestió de l’animal. Ho va fer amb una acció simbòlica de sis membres que es van col·locar al final de la sala amb una samarreta amb el lema de la reivindicació.

El coordinador territorial, Joan Guitart, va denunciar que no se’ls hagi tingut en compte per participar en les ponències i va afirmar que el Govern els està “imposant” la presència del llop, assegurant que “la protecció de l’animal no és compatible amb la ramaderia de muntanya”.

UP va recordar en aquest sentit que la problemàtica “afecta tota la societat” i va opinar que si els ramaders es veuen obligats a abandonar l’activitat, “ningú assumirà la gestió” que el col·lectiu exerceix al territori i, per tant, representarà una reducció de les pastures i en conseqüència una pèrdua inevitable de la biodiversitat.

tracking