SEGRE

INFRAESTRUCTURES CARRETERES

El Govern veu risc de més allaus de roques a l'accés a Port del Comte i demana actuar-hi ja

Segons el Cartogràfic, que recomana la inversió en seguretat com a única mesura per prevenir el perill || La Coma i la Pedra ja va demanar assistència als geòlegs a l’abril després d’un primer despreniment

El despreniment a la carretera de Coll de Jou, que continua tallada després de nou dies.

El despreniment a la carretera de Coll de Jou, que continua tallada després de nou dies.AYUNTAMIENTO DE LA COMA I LA PEDRA

Creat:

Actualitzat:

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya recomana actuar ja a la carretera de Port del Comte pel risc de més despreniments després de les dos allaus de la setmana passada que van tallar la via, encara tancada després de nou dies. Pere Buxó, cap d’àrea de prevenció de riscos geològics de l’organisme, va apuntar que el consistori ja disposa de l’informe preliminar amb indicacions sobre com s’ha d’actuar a la carretera de Coll de Jou, el cost del desenrunament i del pressupost per executar mesures de prevenció de cara a la pròxima temporada d’hivern.

L’alcalde de la Coma i la Pedra, Jaume Oriol, va insistir en la inestabilitat del terreny i va demanar una intervenció urgent per poder restablir el trànsit a la via que dóna accés a l’estació d’esquí. El secretari d’Infraestructures, Isidre Gavín, va destacar que l’informe és preliminar i se’n desprèn la necessitat de sanejar el cingle, la zona alta de la muntanya, on s’han detectat nous despreniments. La Diputació també estudia possibles accions en aquesta carretera. Buxó va indicar que el risc zero en despreniments no existeix, especialment pel que fa a les comarques del Pirineu, i va destacar la dificultat dels ajuntaments per afrontar mesures de prevenció i manteniment i evitar situacions greus. “A l’estiu ja vam atendre una petició de l’ajuntament al registrar-se una altra allau a la mateixa carretera i vam proposar mesures a adoptar”, va dir. El consistori va treballar a consolidar aquest pendent malgrat que el fort episodi de pluja de divendres a la zona (on es van registrar un total de 153 litres per metre quadrat) va arrossegar gran part de pedres i roques.

En aquesta mateixa línia, Protecció Civil va informar que des del mes d’abril fins al 31 d’agost (quatre mesos) es van registrar a Catalunya 223 despreniments. La xifra comptabilitza tant la caiguda de petites pedres com grans despreniments que hagin afectat carreteres públiques o nuclis urbans. Segons els geòlegs, aquesta situació pot ser conseqüència de períodes molt plujosos, contrastos climàtics i la gran varietat geològica de les roques de les comarques del Pirineu. Detectar el risc de despreniments i augmentar la inversió en la seguretat a les carreteres seria una de les mesures que ajudarien a mitigar el risc d’allaus espontànies.

Continuen els repics de campanes per demanar millores a les carreteres Diversos municipis del Pirineu s’han sumat a la iniciativa de l’ajuntament de Sant Esteve de la Sarga de fer repicar les campanes de les localitats amb l’objectiu d’advertir sobre la despoblació del món rural i reivindicar millores en infraestructures bàsiques, com accessos en condicions per als pobles després que el mes d’abril passat un despreniment sobre la carretera de Castell de Mur es cobrés la vida dels pares de l’alcalde de Sant Esteve. La mobilització, impulsada al setembre, ha rebut diverses adhesions. En alguns casos per iniciativa dels mateixos veïns com Soriguera, la Vall de Boí, Alsamora, Taús, Coll de Nargó, Baro, Salàs de Pallars, Palau de Noguera, Mur, municipis de l’Associació de Micropobles del Ripollès i del Bages o altres de les comarques del Segrià com Aspa. L’alcalde de Sant Esteve, Jordi Navarra, va insistir en la necessitat de fer inversions en les carreteres locals.

tracking