SEGRE

FERROCARRIL SEGURETAT

Passos a nivell 'intel·ligents'

Ferrocarrils instal·larà sistemes automàtics d’anàlisi d’imatges a les seues càmeres de la línia de la Pobla || Per detectar immediatament si un vehicle creua la via quan ha de passar el tren

Imatge d’arxiu d’un pas a nivell de la línia de la Pobla a Balaguer.

Imatge d’arxiu d’un pas a nivell de la línia de la Pobla a Balaguer.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La línia ferroviària de la Pobla incorporarà un sistema de videovigilància intel·ligent per detectar de forma automàtica el pas de vehicles en 16 dels 21 passos a nivell que travessen la via al llarg del seu traçat. Així consta en el concurs que ha convocat aquesta setmana Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) per millorar la seguretat en aquestes interseccions mitjançant software d’anàlisi d’imatges. Es tracta d’una tecnologia que comença a aplicar-se amb aquesta finalitat a Catalunya i Espanya, tot i que encara de forma incipient (vegeu el desglossament).

L’anàlisi automàtica d’imatges s’aplicarà en passos a nivell que ja estan vigilats amb càmeres des del centre de control de la línia a Balaguer. Aplicar aquesta tecnologia suposa reforçar la vigilància humana i reduir el temps de resposta si un vehicle creua la via en el moment en què ha de passar el tren. Així ho van explicar fonts de l’empresa pública de la Generalitat, que van precisar que, en tal cas, el personal del centre de control rebria un avís i podria contactar amb el tren.

Aquesta vigilància automàtica dels passos a nivell s’emmarca en un projecte més ampli, que inclou també millores a les estacions al llarg de la línia amb un pressupost de licitació de 351.781 euros.

Les clàusules de la licitació inclouen actuacions com per exemple dotar les andanes de càmeres i megafonia per avisar els usuaris de possibles incidències, ja que no hi ha personal de Ferrocarrils.

Els esforços per reduir la perillositat dels passos a nivell se sumen al lent procés per suprimir-los de forma progressiva. Des que la Generalitat va rebre de l’Estat el traspàs de la línia de la Pobla l’any 2005, n’ha eliminat cinc i elabora projectes per fer-ne desaparèixer set més en col·laboració amb els ajuntaments.

Als 21 pasos a nivell d’aquesta línia, se sumen els 36 a les línies d’Adif que uneixen Lleida amb Barcelona a través de Manresa i Tarragona. En les últimes tres dècades s’han suprimit una trentena de passos a nivell en el conjunt de les línies ferroviàries de Lleida.

En el cas de les línies de Ferrocarrils de la Generalitat, el software que detecta canvis en seqüències d’imatges s’havia fet servir ja en algunes instal·lacions de l’àrea metropolitana, encara que amb un objectiu molt diferent del que tindran a la línia de la Pobla de Segur: detectar a les estacions persones que intenten saltar-se el punt de validació dels bitllets per pujar al tren sense pagar.

Al marge de les línies ferroviàries, aquesta tecnologia es fa servir també per reconèixer matrícules de vehicles en els accessos a diferents pobles de Lleida i en controls de velocitat en carreteres.

Una tecnologia que busca evitar viatgers sense bitllet

La tecnologia d’anàlisi d’imatge té nombroses aplicacions, però el seu ús en matèria de seguretat ferroviària és encara bastant incipient. Ha començat a aplicar-se en la xarxa ferroviària basca i Adif ha començat a incloure-la també en les seues infraestructures.

tracking