SEGRE

TEMPORAL REPERCUSSIONS

Primera nevada a l'octubre des del 2008 al Pirineu i cadenes a la Bonaigua

La neu va arribar ahir als 700 metres per primera vegada en els últims 10 anys. Va deixar gairebé 40 centímetres al port de la Bonaigua, on va ser obligatori circular amb cadenes i els termòmetres van arribar a baixar fins a 20 graus en tan sols 48 hores. Fins i tot les estacions d’esquí van poder engegar els canons de neu artificial.

Nens jugant amb la neu a Vielha on es va arribar a acumular gairebé 20 centímetres.

Nens jugant amb la neu a Vielha on es va arribar a acumular gairebé 20 centímetres.CLARA VILLAR

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Primera gran nevada al Pirineu i baixada en picat de les temperatures tant a la muntanya com al pla. És el primer temporal d’importància que es registra a l’octubre i que arriba als 700 metres des de fa 10 anys. Cal remuntar-se al 2008 per trobar una nevada tan primerenca i, encara que en aquella ocasió va ser una mica més abundant, en aquesta les comarques implicades han estat més i l’extensió més gran, ja que ha arribat a punts del Prepirineu. Va nevar a la Val d’Aran, a la Cerdanya, l’Alta Ribagorça i al Pallars Sobirà, però també a l’Alt Urgell i al Jussà. La nevada va obligar a circular amb cadenes per la C-28 al port de la Bonaigua entre Baqueira i el refugi de la Mare de Déu d’Ares i a fer la primera sortida de les màquines llevaneu aquest any.

Els gruixos van arribar a oscil·lar entre els 5 centímetres de les cotes més baixes i els més de 40 a 2.000 metres d’altura. A la Bonaigua es van assolir els 39 centímetres, a Vielha se’n van acumular fins a 20 als carrers i fins a 12 a Josa i Tuixent, a l’Alt Urgell. Les temperatures han arribat a baixar fins a 20 graus en 48 hores a les comarques de muntanya i entre 12 i 15 graus al pla. D’aquesta manera els termòmetres de la capital de la Val d’Aran van arribar a marcar 2 graus sota zero quan divendres les temperatures màximes van ser de 21 graus. El mateix ha succeït a altres capitals com la Seu d’Urgell, Sort o el Pont de Suert. Al pla, mentre que fa dos dies les temperatures eren primaverals, durant la jornada d’ahir van oscil·lar entre els 6 i els 3 graus.

La neu va arribar fins a cotes de 700 metres, tot i que no va provocar problemes a la xarxa viària

Així mateix, totes les estacions d’esquí del Pirineu van arribar ahir als zero graus o fins i tot a marcar temperatures negatives, la qual cosa va permetre engegar els canons de neu a moltes estacions, com és el cas de Boí Taüll, Massella o Port Ainé, entre altres. De fet, aquest nevada prematura augura bons pronòstics en els complexos hivernals.

Pel que fa al trànsit, el temporal no va produir problemes, ja que només va ser necessari circular amb cadenes pel port de la Bonaigua a Lleida, i a la BV-4031 de Castellar de n’Hug en direcció a Alp i a l’N-152 de Ribes de Freser, a Girona. El fet que la neu hagi arribat en temporada turística baixa i el cap de setmana va fer que no provoqués cap afecció d’importància a la xarxa viària. La massa d’aire polar ha avançat l’hivern a tot l’Estat (vegeu el desglossament). Va arribar durant la nit de divendres i va empitjorar dissabte i a la matinada d’ahir diumenge. La previsió del Servei Meteorològic de Catalunya és que disminueixi avui dilluns, encara que continuaran registrant-se pluges.

Nens jugant amb la neu a Vielha on es va arribar a acumular gairebé 20 centímetres.

Nens jugant amb la neu a Vielha on es va arribar a acumular gairebé 20 centímetres.CLARA VILLAR

Nens jugant amb la neu a Vielha on es va arribar a acumular gairebé 20 centímetres.

Nens jugant amb la neu a Vielha on es va arribar a acumular gairebé 20 centímetres.CLARA VILLAR

tracking