SEGRE

MEDI AMBIENT RESIDUS

Set pobles més del Segrià estrenen el porta a porta i només en queden 4

Amb Maials, la Granja, Almatret, Llardecans, Massalcoreig, Sarroca i Torrebesses ja hi ha en marxa les rutes diürnes || L’objectiu és reciclar el 60% de les escombraries

Un operari de l’empresa Sorigué fent la recollida porta a porta ahir a la Granja d’Escarp.

Un operari de l’empresa Sorigué fent la recollida porta a porta ahir a la Granja d’Escarp.M.S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Set pobles més del Segrià van estrenar ahir la recollida porta a porta. Són Almatret, la Granja d’Escarp, Llardecans, Maials, Massalcoreig, Sarroca de Lleida i Torrebesses. És l’última de les rutes que es farà en horari diürn juntament amb les dos primeres que van entrar en funcionament el dia 1 d’aquest mes a Artesa i Puigverd de Lleida, Aspa, els Alamús, la Portella, Corbins i Sunyer; i el dia 15 a Sudanell, Soses, Seròs i Montoliu. Segons els alcaldes d’aquest tercer trajecte, que han constituït un grup de WhatsApp per comentar incidències, la posada en marxa no ha comportat problemes, tan sols cal perfeccionar alguns detalls.

Queden pendents d’entrar en funcionament les rutes en les quals es farà la recollida domiciliària nocturna, amb la qual cosa el sistema porta a porta estarà implantat en 22 municipis de la comarca. Segons la presidenta del consell del Segrià, María José Invernón, una vegada s’hagi acabat a mitjans de desembre, la previsió és superar el 60 per cent en el reciclatge de residus, amb l’objectiu d’arribar a una quota del 75% durant l’any que ve. Invernón va confirmar que l’aplicació del porta a porta està sent efectiva malgrat les crítiques que va suscitar els primers dies i va insistir que és el sistema més idoni per aconseguir que es recicli la major quantitat d’escombraries.

Val a recodar que els altres quinze municipis que han optat per la recollida en contenidors agrupats en illes també han experimentat un augment en el reciclatge i l’han duplicat fins a arribar a gairebé un 50% des del juliol a finals de setembre. Són Aitona, Albatàrrec, Alcanó, Alcoletge, Alfés, Almacelles, Alpicat, Benavent, Gimenells, Rosselló, Torre-serona, Torrefarrera, Torres de Segre, Vilanova de la Barca i Vilanova de Segrià.

La Noguera no cobrarà el nou servei d'escombraries

El consell de la Noguera no cobrarà als municipis l’impost del nou servei de recollida d’escombraries des de mitjans de setembre fins a l’últim trimestre d’aquest 2018. La presidenta de l’ens comarcal, Concepció Cañadell, va explicar que la mesura pretén compensar així els ajuntaments que paguen des del mes de gener passat la nova taxa sense tenir implantat el servei.

El consell va aprovar no liquidar als ajuntaments després que l’empresa adjudicatària, Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), comuniqués aquest mes d’octubre que fins a finals de desembre no es podrà desplegar el servei de recollida d’escombraries a la totalitat dels pobles. Tanmateix, aquesta mesura no afectarà el cànon de la Generalitat ni la taxa de l’abocador, que es continuarà cobrant igualment.

“És lògic que si consell no està pagant el servei a la firma tampoc el cobrem als ajuntaments.” El consell ha enviat una carta a tots els pobles per notificar-los aquesta decisió. La majoria d’alcaldes de la Noguera han criticat el pagament d’aquesta taxa sense disposar del servei i perquè el canvi va suposar l’augment d’entre un 20 i 60% el cost per als ajuntaments, en funció del nombre de contenidors.

Per la seua part, la firma va argumentar que el procés judicial contra l’adjudicació, que finalment no va prosperar, ha motivat el retard, així com els terminis dels proveïdors dels dipòsits.

Un operari de l’empresa Sorigué fent la recollida porta a porta ahir a la Granja d’Escarp.

Un operari de l’empresa Sorigué fent la recollida porta a porta ahir a la Granja d’Escarp.M.S.

tracking