SEGRE

FAUNA GRANS DEPREDADORS

L'agrupació de ramats acaba amb nou animals morts per l'ós

Vuit ovelles i una cabra de les 5.600 vigilades, davant de 86 sense aquesta protecció

Descens de l’agrupació de bestiar de Boldís-Àreu.

Descens de l’agrupació de bestiar de Boldís-Àreu.TIS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La temporada d’agrupació de ramats per protegir-los dels óssos ha acabat amb vuit ovelles i una cabra mortes, tot just un 0,16% dels 5.600 caps de bestiar que durant cinc mesos han estat vigilats per pastors. Així ho va anunciar ahir el departament de Territori, que va recordar que aquesta mesura de la Generalitat i el Conselh de Aran és gratuïta per als ramaders i que forma part del projecte Piroslife finançat per la UE i que va incloure la reintroducció de l’ós Goiat al Pirineu (vegeu el desglossament).

La conselleria va insistir en l’eficàcia d’agrupar els ramats com a mesura de protecció i va assenyalar que el 88% de les predacions de l’ós registrades aquest any s’han donat en bestiar els propietaris del qual “van rebutjar acollir-se a aquesta mesura gratuïta”.

En total han estat cinquanta atacs a ovelles i cabres que s’han saldat amb vuitanta-sis animals morts, segons dades de Territori. A aquestes baixes s’afegeixen les deu eugues i poltres morts atribuïts a atacs de l’ós Goiat a la Val d’Aran. Aquest exemplar va matar una ovella dimarts passat a Naut Aran.

Quant als animals morts a les sis agrupacions d’Aran i el Pallars Sobirà, Territori va apuntar que alguns van morir “asfixiats dins d’un camp clos” després d’un intent d’atac de l’ós o bé van quedar fora del recinte a la nit.

Un total de 36 ramaders s’han beneficiat de l’agrupació de bestiar a Gausac-Casau i Bagergue, a Aran; i a Isil, Tavascan, Bonaigua i Boldís-Àreu, al Pallars Sobirà. La Generalitat ha destinat enguany prop de 200.000 euros a contractar pastors i a construir i equipar cabanes i barracons per a ells.

Descens de l’agrupació de bestiar de Boldís-Àreu.

Descens de l’agrupació de bestiar de Boldís-Àreu.TIS

tracking