SEGRE

RESIDUS DEJECCIONS RAMADERES

La planta de purins de Tracjusa no podrà obrir amb les noves primes que prepara l'Estat

Els propietaris veuen inviable invertir-hi el milió d’euros necessari si el Govern central no les apuja || El projecte per obtenir gas d’escombraries està paralitzat a l’espera d’un informe de Salut

Eduard Cau, ahir a les instal·lacions de la planta de purins de Tracjusa, a Juneda.

Eduard Cau, ahir a les instal·lacions de la planta de purins de Tracjusa, a Juneda.R. R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les noves primes a les plantes d’assecatge de purins que prepara l’Estat són insuficients per reobrir la de Tracjusa, a Juneda. Així ho valora l’associació Gestió Agroramadera de Ponent (GAP), propietària del complex, després d’examinar l’esborrany de l’ordre ministerial. L’entitat va assenyalar que el text planteja rebaixar la retribució que aquestes instal·lacions reben per generar electricitat a través de cogeneració i considera que això fa inviable la inversió d’un milió d’euros necessària per activar Tracjusa. El sector ha presentat al·legacions al projecte de l’ordre ministerial, pendent d’aprovació quatre anys després de la retallada a les primes que va obligar a tancar les quatre plantes de Lleida.

El ministeri de Transició Ecològica incompleix des del 22 d’octubre el termini que li va donar el Tribunal Suprem (TS) per complir les sentències que, des del 2016, l’obliguen a revertir la retallada a les primes. El Govern central ho va fer el 2017, encara que les va limitar a plantes de fins a quinze anys d’antiguitat. Això va permetre reobrir la de Miralcamp i la de VAG, a Juneda i també en mans de GAP. En canvi, va excloure les dos més antigues: la d’Alcarràs i Tracjusa. La nova ordre ministerial haurà d’acatar una interlocutòria del TS que exigeix elevar a 25 anys el termini per cobrar aquestes primes. L’esborrany compleix aquesta exigència però rebaixa les retribucions. Per a GAP, això es deu que infravalora el preu del gas natural que s’usa com a combustible per assecar purins. L’entitat va assenyalar que això també pot perjudicar la planta de VAG. Tanmateix, la situació actual tampoc la beneficia: complirà 15 anys el 2019 i deixarà de rebre primes si l’Estat no eleva el límit a 25 anys. Els propietaris de les dos plantes de Juneda treballen des del 2015 en el projecte de Nova Tracjusa, que planteja obtenir gas de residus urbans. Pretenen evitar la incertesa de dependre de primes, malgrat que la iniciativa ha xocat amb l’oposició ecologista i de formacions polítiques. Els promotors van dir que fa mesos que l’expedient està paralitzat, a l’espera d’un informe de Salut per poder sol·licitar autorització ambiental a la Generalitat. VAG tracta 100.000 de les 450.000 tones de purins que generen a l’any les granges de 160 ramaders de les Garrigues. El GAP considera que Tracjusa és necessària per assegurar una correcta gestió d’aquestes dejeccions, davant la creixent dificultat per aplicar-les en finques agrícoles com a fertilitzant.

El Suprem va exigir a l’Estat aprovar les noves primes abans del 22 d’octubre i es desconeix quan ho farà

Durant la seua intervenció a la Cambra Baixa, Eritja va instar el Govern espanyol a restablir el pagament de primes durant 25 anys a les plantes d’assecatge de purins. També va defensar-ne l’ús com a fertilitzant i com a font d’energia en plantes de biogàs com a exemples d’“una gestió correcta, de residu zero”.

Decrets estatals per “ordenar” granges i sobre abocar purins El ministre d’Agricultura, Luis Planas, va anunciar ahir al Congrés dos nous decrets vinculats a la gestió de dejeccions ramaderes: un d’“ordenació” de granges, que haurà d’establir condicions per construir-les; i un altre sobre “nutrició agrícola” que incidirà sobre l’aplicació de nitrats i altres nutrients en sòls agrícoles. En resposta a preguntes del diputat d’ERC per Lleida Xavier Eritja, Planas va afirmar que l’objectiu és “evitar la contaminació del terra, de les aigües i de l’aire”. Sobre aquest últim punt, va apuntar que els nivells d’amoníac a Espanya “superen els compromisos europeus”.

tracking