SEGRE

COMARCAS

Obres d'urgència al Canal d'Urgell

El pla d’actuacions d’aquest any ascendeix a 3,6 milions, gairebé la meitat del pressupost || Per al recreixement del Principal, estabilitzar talussos, revestir séquies i acabar el túnel de Montclar

Els treballs per reconstruir la volta del túnel de Montclar que s’executen aquests dies.

Els treballs per reconstruir la volta del túnel de Montclar que s’executen aquests dies.ÓSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El pla d’obres del Canal d’Urgell, que l’assemblea va ratificar diumenge passat i que s’executarà enguany i el que ve, ascendeix a 3,6 milions d’inversió, prop de la meitat del pressupost del 2019, que supera els 8,3 milions d’euros. En un regadiu històric, amb més de segle i mig d’història, les actuacions de reparació i reforma que s’han d’emprendre cada any són decisives. Totes les que han d’estar llestes per a la campanya vinent, que començarà el març de l’any que ve, estan ja adjudicades i durant aquest mes i el que ve es desenvoluparan a ple rendiment, segons els tècnics de la comunitat de regants.

El revestiment, en uns 600 metres del curs de la primera séquia principal en el seu origen i de cent vint metres més a la segona séquia principal a Castell del Remei, integra una part de la intervenció a què se suma l’estabilització de talussos on s’han registrat despreniments per les pluges d’aquest any i que afecta els deu primers quilòmetres del Principal a la zona de Tossal, Collfert i Vilves. En aquest tram s’anirà treballant en trams d’uns 200 metres.

Les actuacions han d’estar a punt abans que comenci la campanya de reg el març del 2019

Però sens dubte, la principal obra que s’aborda aquest any és la reposició del curs a la trinxera de Montsonís, també al cCanal Principal. Segons els tècnics, les filtracions estan provocant un desplaçament del terraplè en aquesta zona, per la qual cosa és vital iniciar com més aviat millor els estudis i les prospeccions al talús per tal de tenir el projecte llest i adjudicat perquè les obres comencin l’octubre de l’any 2019, quan acaba la pròxima campanya de regs. Es tracta d’una obra d’urgència en la qual les anàlisis del terreny s’abordaran aquest mateix mes.

També continuaran els treballs de recreixement del Principal, una actuació que s’està duent a terme per fases durant els últims vuit anys per aconseguir que la conducció pugui portar la concessió màxima durant les puntes d’explotació (vegeu el desglossament). Aquesta operació s’executa en els 47 primers quilòmetres del canal (que té una longitud total de 144,2 quilòmetres).

Finalment, el Canal d’Urgell acabarà la reconstrucció del túnel de Montclar, entre Agramunt i Artesa de Segre, després de detectar-se esquerdes i fugues en una de les principals obres d’enginyeria del sistema. L’actuació ha comportat una inversió d’1,2 milions d’euros per reforçar un tram de cent vint metres d’aquesta conducció subterrània de gairebé cinc quilòmetres. En l’actualitat, els operaris se centren en la reposició de les pedres de la volta, amb la qual cosa la consolidació del túnel quedarà acabada al cap de dos anys d’actuacions per frenar la degradació respectant alhora l’estructura original.

tracking