SEGRE

URBANISME INUNDABILITAT

Edificis de 5 càmpings i altres construccions d'Aran, a l'àrea de més risc de la Garona

Segons el pla que prepara el Conselh per regular activitats properes al riu 5 anys després de la riuada || Els situa en zona de flux preferent en cas d’avinguda i obre la porta a mesures correctores

Imatge de l’edifici d’Era Baronia de Les.

Imatge de l’edifici d’Era Baronia de Les.ISIDRE BLANC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Construccions que formen part de cinc càmpings d’Aran i vuit edificis més de tot tipus, des d’un alberg fins a una benzinera, es troben dins de l’àrea de més risc d’inundació en cas d’una nova riuada del riu Garona. Estan en espais classificats com a zona de flux preferent en cas d’avingudes, segons el pla especial urbanístic que prepara el Conselh Generau per regular l’activitat en l’entorn del riu. Aquesta planificació, en els primers passos dels seus tràmits davant de la Generalitat, arriba cinc anys després de l’avinguda de l’any 2013, que va provocar danys milionaris.

La recepció de dos càmpings al municipi de Vilamòs i un dels seus restaurants; bungalous instal·lats en uns altres dos al terme municipal de Vielha e Mijaran; i la recepció d’un cinquè a Naut Aran, figuren en el pla com a construccions en zones de flux preferent.

Els edificis en zona de flux preferent en cas de riuada van des d’un alberg fins a una depuradora

Val a recordar que gairebé tots els càmpings aranesos es troben immersos en la redacció i l’aprovació de plans urbanístics que plantegen traslladar instal·lacions que ara són en àrees inundables i aplicar mesures correctores.

El document del Conselh Generau situa també a l’àrea de flux preferent un alberg a Arres, així com elements del patrimoni històric de la Val: la residència dels barons de Les, catalogada com a bé cultural d’interès nacional (BCIN); la Borda Joaquim d’aquest mateix municipi, i l’antic molí d’Era Mola de Betren. El mateix passa amb la depuradora del nucli d’Aubèrt, un edifici de serveis del Conselh a Vielha, una parada de busos a Es Bòrdes, i una estació de servei a Naut Aran.

El pla assenyala també l’antic camp de golf de Salardú, destruït per la riuada el 2013, així com part dels passejos al costat del riu a Bossòst i Arties.

La normativa sobre inundabilitat estableix des del desembre del 2016 importants restriccions a la construcció en zones considerades de flux preferent de l’aigua en cas de riuades. No s’hi pot pernoctar i no poden acollir edificacions que puguin accelerar el cabal o ser arrossegades aigües avall.

Per la seua part, el pla especial que prepara el Conselh planteja garantir la seguretat i obre la porta a mesures correctores, així com a millores ambientals.

Imatge de l’edifici d’Era Baronia de Les.

Imatge de l’edifici d’Era Baronia de Les.ISIDRE BLANC

tracking