SEGRE

INCIDÈNCIES CARRETERES

Solsonès i Noguera, les comarques de Lleida amb més allaus de roques entre l'abril i l'agost

Es van comptabilitzar fins a 78 despreniments en municipis lleidatans després d’una primavera de pluges || Protecció Civil analitza ara les dades del setembre i l’octubre i avança que es van disparar

La carretera de Port del Comte continua tancada a les dos setmanes del despreniment.

La carretera de Port del Comte continua tancada a les dos setmanes del despreniment.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Solsonès i la Noguera són les comarques de Lleida en què es van registrar més despreniments de terra i pedres en quatre mesos, de l’abril a l’agost, a causa de les pluges. En total, es van comptabilitzar a les dos comarques quaranta allaus (vint en cadascuna) de roques de diferents mides en carreteres que són de titularitat de la Generalitat, locals o estatals i que van afectar la circulació normal de les vies o en centres urbans. Segons Protecció Civil, durant aquest període de primavera i estiu s’han comptabilitzat un total de 78 despreniments en municipis lleidatans i 223 a tot Catalunya. Després del Solsonès i la Noguera se situa el Jussà, amb un registre de tretze allaus; el Sobirà amb vuit; l’Alta Ribagorça amb sis, com a l’Alt Urgell; a la Segarra i l’Urgell es van registrar dos allaus a cada comarca, i una a Aran. En aquest sentit, Protecció Civil ha alertat que el nombre d’allaus és més significatiu entre el setembre i l’octubre, i a falta dels últims recomptes ja se n’han comptabilitzat més de dos-centes en municipis de Lleida i en un sol dia fins a seixanta despreniments en diferents carreteres.

L’afectació més greu com a conseqüència d’una allau és la que es va produir a l’abril al Jussà sobre la carretera de Castell de Mur (LV-9124), en què van perdre la vida els pares de l’alcalde de Sant Esteve de la Sarga. De fet, en aquest municipi s’han produït dos afectacions més durant el mateix període que han tingut unes conseqüències menors al tractar-se de vies menys transitades. Per la seua part, al municipi de la Coma i la Pedra, al Solsonès, segueix tallada la carretera de Port del Comte bloquejada per les roques que es van desprendre els dies 15 i 16 d’octubre, encara que a l’abril ja hi va haver una primera allau en aquest mateix tram. Navès, Odèn i Olius són altres dels municipis del Solsonès amb afetaciones diverses. A la Noguera el municipi més afectat va ser la Baronia de Rialb. En concret, la carretera C-1412b, amb roques que van tallar un carril de circulació i la caiguda de grans pedres que van inutilitzar les principals pistes forestals d’accés a les masies. També a Vilanova de Meià i Camarasa a la C-13 o Ponts a la C-14.

tracking