SEGRE

BOSCOS REGULACIÓ

Compensaran econòmicament les persones que es cuiden dels boscos

Estudi per analitzar el finançament d’aquests espais amb el pagament de “taxes” || Taller a la Baronia per posar en relleu la gestió d’aquestes zones i de l’aigua

El taller que es va portar a terme ahir a la Baronia de Rialb amb persones de diferents sectors.

El taller que es va portar a terme ahir a la Baronia de Rialb amb persones de diferents sectors.E. FARNELL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Baronia de Rialb va acollir ahir un taller organitzat pel Centre de la Propietat Forestal (CPF) i el Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya (CTFC), en què es van debatre possibles recompenses econòmiques per a les persones ecarregades de cuidar i gestionar els boscos. Es tracta de buscar la viabilitat per imposar sistemes de pagament pels serveis ambientals i contribuir així al manteniment dels boscos privats, d’utilitat pública, o propietat de les administracions i per la gestió de l’aigua. Teresa Cervera, del Centre de la Propietat Forestal, va assenyalar que “és lògic que si els espais naturals ens proporcionen un servei com millorar la qualitat de l’aigua, la fixació del diòxid de carboni i del lleure s’hagi de pagar per mantenir-los”.

La jornada celebrada ahir s’emmarca en el projecte europeu Sincere que proposa diferents mecanismes per posar en relleu la gestió forestal i la gestió de l’aigua. Va assenyalar que no només es pot imposar, sinó que s’ha de disposar de mitjans per gestionar les zones i compensacions justes. Els participants en aquest taller, una quarantena persones, van proposar ahir les primeres idees per potenciar els boscos com espais transversals d’ús social i productiu, com aprofitar l’explotació de la massa forestal per a la generació d’energia neta i biomassa, i aprofitar la biodiversitat del bosc per a rutes turístiques, pesca o miradors.

Unes quaranta persones de sectors com el forestal, econòmic, turístic o de l’aigua, entre d’altres

L’alcalde de la Baronia de Rialb, Antonio Reig, va explicar que la iniciativa coincideix amb la redacció del pla director urbanístic de Rialb, que d’alguna manera “obre la porta al fet que ja es prevegin aquestes mesures de finançament per al territori”. En països del nord d’Europa, com Finlàndia, és habitual pagar per entrar als parcs naturals. Aquest projecte es troba encara en una fase embrionària malgrat que l’objectiu és aconseguir una regulació sobre el pagament dels serveis mediambientals.

tracking