SEGRE

EMERGÈNCIES CONGRÉS

Alerten de l'alt risc de megaincendis forestals

Solsona reuneix uns dos-cents experts mundials en l’extinció de focs || Aposten per un canvi de gestió del territori

La jornada va reunir ahir a Solsona més de 200 experts.

La jornada va reunir ahir a Solsona més de 200 experts.BOMBERS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Solsona va acollir ahir i també ho farà demà una trobada que reuneix més de dos-cents tècnics, analistes, investigadors i professionals a nivell mundial de la gestió, la prevenció i l’extinció d’incendis. Organitzada pels Bombers de la Generalitat i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i amb motiu dels vint anys de l’incendi del Solsonès que va arrasar 27.000 hectàrees, al congrés es debat com s’afronten megaincendis, coneguts tècnicament com de sisena generació, per la seua virulència i comportament imprevisible. És el cas dels que van tenir lloc l’any passat a Portugal i Xile.

Marc Castellnou, cap del Grup d’Actuacions Forestals dels Bombers de la Generalitat, va explicar a aquest diari que “hem de preparar-nos davant del risc de patir un megaincendi, que ha de passar principalment per una nova gestió del territori. Els boscos han assolit més temperatura, hi ha menys precipitació i més vegetació abandonada, la qual cosa representa molt més combustible”.

Aquests focs, asseguren els experts, superen amb escreix la capacitat d’extinció actual. Tanmateix, fa anys que els Bombers de la Generalitat treballen en aquest canvi de paradigma que va sorgir precisament després del foc de fa vint anys. “Ens va fer replantejar-ho tot i vam millorar però hi ha riscos. Si se’n produïssin ara, amb la situació dels boscos i el canvi climàtic, ens superaria”, va explicar Castellnou. Els Bombers de la Generalitat són un referent mundial i, per exemple, és habitual que vinguin bombers del nord d’Europa a formar-se a Catalunya.

D’altra banda, ahir es va conèixer que els Mossos d’Esquadra i els Agents Rurals han identificat i denunciat penalment gràcies a l’ADN d’una burilla el presumpte autor d’un incendi forestal que va arrasar 105 hectàrees de camps de cereals i terrenys forestals a Manresa i Sant Fruitós de Bages.

tracking