SEGRE

TRIBUNALS JUDICI

"Plorava i els deia que no, però ells dos continuaven violant-me. Tenia por"

L’Audiència de Lleida va jutjar ahir dos homes, oncle i nebot, acusats de violar per torns una jove a Vielha l’agost de l’any passat. Tant un com l’altre van assegurar que les relacions van ser consentides. En canvi, la denunciant va assegurar que la van forçar en contra de la seua voluntat. La Fiscalia sol·licita sengles condemnes de 15 anys de presó.

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Plorava i els deia que no, però ells van continuar. No me’n vaig anar per por.” Això és el que va assegurar ahir davant de l’Audiència de Lleida la jove de 21 anys que el 16 d’agost de l’any passat va denunciar haver estat violada per dos homes, oncle i nebot, a la sortida d’una discoteca de Vielha. Els acusats estan representats per Agustín Martínez Becerra, mediàticament conegut per ser l’advocat de quatre dels cinc membres de La Manada, un cas amb característiques similars. La Fiscalia sol·licita sengles condemnes de 15 anys de presó com a autors d’un delicte continuat d’agressió sexual. La dona també va relatar entre sanglots que, després de ser penetrada per M.A.Z., aquest li va dir al seu nebot, J.R.D.: “Ara tu.” Segons el Ministeri Públic, el jove també la va forçar i la va obligar a mantenir sexe oral, arribant a fer-la vomitar. Va declarar protegida per una mampara i amb una funcionària del Servei d’Acompanyament a la Víctima del Delicte.

Els dos acusats, que estan en presó preventiva des de l’agost de l’any passat, van assegurar que les relacions sexuals van ser consentides. «Ens estàvem fent petons i en cap moment s’hi va negar. Després ens va trobar el meu nebot i ella li va dir “vine”», va assegurar M.A.Z. Per la seua part, J.R.D. va afirmar que “jo vaig reconèixer les relacions, no que la violés”. El seu advocat, que demana l’absolució, va afirmar que el relat de la suposada víctima està ple de contradiccions, que no hi va haver ni violència ni intimidació i que els tres se’n van anar junts del lloc. Després dels fets, la jove va acudir a l’hospital de Vielha, que va alertar els Mossos d’Esquadra d’una suposada agressió sexual. La policia va arrestar aquell mateix dia els dos suposats autors. La cap i l’agent que van acudir al centre hospitalari van explicar al tribunal que la jove estava bloquejada, molt afectada i que en tot moment va mantenir que es va negar a mantenir relacions amb els dos homes.

Els acusats, oncle i nebot, diuen que va ser sexe consentit i s’enfronten a 15 anys de presó

Els psicòlegs van descriure la jove com “molt vulnerable” a causa d’una situació personal derivada dels abusos sexuals dels quals va ser víctima per part d’un oncle el 2012, que va ser condemnat, i a un intent de suïcidi arran que la seua parella la deixés pel seu físic. Aquesta situació, segons els pèrits, li va causar “un bloqueig que va fer que ella no sabés enfrontar-se a una situació reaccionant proactivament”. La jove també es va autolesionar quan va saber que els psicòlegs, que consideren que el seu relat és “versemblant”, anaven a Vielha per entrevistar-se amb ella. El judici va quedar vist per a sentència.

Un cas amb característiques similars al de Pamplona El cas de Vielha manté certa similitud amb el de La Manada, que va tenir lloc durant els Sanfermines del 2016 i que ha generat un enorme debat social, amb campanyes com el “No és no”. En el cas de Pamplona, els acusats van ser condemnats a nou anys de presó per abusos sexuals continuats però no d’agressió sexual (violació). Tots ells es troben en llibertat sota fiança ja que la sentència no és ferma. Precisament, dimecres es va reunir la Sala Penal del Tribunal Superior de Justícia de Navarra per a la deliberació i resolució dels recursos presentats contra la sentència de l’Audiència de Navarra. La sentència podria estar redactada i notificada a les parts aproximadament d’aquí a un mes. Tant l’acusació particular com les acusacions populars, exercides pel Govern de Navarra i l’ajuntament de Pamplona, sol·liciten que els fets no siguin considerats com un abús sexual, sinó com una agressió sexual. Per contra, les defenses dels condemnats en reclamen l’absolució. Tot apunta que el cas acabarà al Tribunal Suprem.

El judici es va celebrar ahir a l’Audiència i els dos acusats van ser defensats per Agustín Martínez Becerra, a l’esquerra de la imatge.

El judici es va celebrar ahir a l’Audiència i els dos acusats van ser defensats per Agustín Martínez Becerra, a l’esquerra de la imatge.MAGDALENA ALTISENT

El judici es va celebrar ahir a l’Audiència i els dos acusats van ser defensats per Agustín Martínez Becerra, a l’esquerra de la imatge.

El judici es va celebrar ahir a l’Audiència i els dos acusats van ser defensats per Agustín Martínez Becerra, a l’esquerra de la imatge.MAGDALENA ALTISENT

tracking