SEGRE

FAUNA GRANS DEPREDADORS

Aprovat el protocol sobre l'ós Goiat, que de moment tan sols preveu foragitar-lo

Madrid, Aragó i Navarra ratifiquen el document de la Generalitat i el Conselh Generau || Utilitzaran bales de goma i pirotècnia per intentar canviar el seu comportament abans d’expulsar-lo del Pirineu

Imatge d’arxiu de l’ós Goiat, que aquest any ha protagonitzat més de quaranta atacs a bestiar.

Imatge d’arxiu de l’ós Goiat, que aquest any ha protagonitzat més de quaranta atacs a bestiar.CONSELLERIA DE TERRITORI

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El ministeri per a la Transició Ecològica i els governs d’Aragó i Navarra ja han ratificat el protocol d’intervenció que ha de permetre expulsar Goiat del Pirineu, encara que de moment només preveuen foragitar-lo amb pilotes de goma i pirotècnia per intentar modificar-ne el comportament abans de prendre una decisió sobre l’extracció. Aquestes mesures s’aplicaran a partir de la primavera que ve, quan aquest plantígrad acabi el període d’hibernació, per la qual cosa de moment se’n descarta la retirada a començaments de l’any que ve.

Així ho estableix el protocol d’intervenció que ha aprovat la comissió estatal per al Patrimoni Natural i la Biodiversitat, que depèn del ministeri per a la Transició Ecològica. Una vegada s’hagin aplicat aquestes mesures, s’analitzaran els resultats i es decidirà si es captura o no aquest exemplar.

Aran no confia que modifiqui la conducta per la “virulència creixent dels atacs del plantígrad”

En aquest sentit, fonts de la conselleria de Territori van assenyalar ahir que “se seguiran tots els passos que marca el protocol” i que en cap cas se’n descarta l’expulsió, sinó que s’atendrà a criteris tècnics.

Per la seua banda, el síndic d’Aran, Carlos Barrera, va apuntar que fins ara ja s’han portat a terme algunes d’aquestes actuacions, com l’ús de repel·lent a la carronya per dissuadir el plantígrad, encara que “la virulència creixent dels atacs sembla que assenyala que no modificarà el comportament”. Així mateix, Barrera va afirmar que la decisió final sobre l’expulsió es prendrà de forma col·legiada entre la Generalitat, el Conselh Generau, el Govern central i els governs d’Aragó i Navarra, que són les administracions que formen el grup de treball de l’ós bru al Pirineu. El síndic també va apuntar que en cas que “s’hagi d’informar del protocol d’actuació a la Unió Europea”, seria responsabilitat del Govern central.

La Generalitat estableix que Goiat és un “ós reiteradament depredador” (ha protagonitzat més d’una quarantena atacs al llarg d’aquest any a Catalunya i a França), de manera que una vegada el plantígrad estigui localitzat se l’intentarà dissuadir mitjançant crits i veus fortes, petards, o trets de boles de goma a curta distància als quarters posteriors de l’ós. A més, també determina que “el tret de boles de goma pot ser seguit, durant la fugida de l’animal, del llançament de pedres i branques i de l’ús de cartutxos de doble detonació que esclaten en la proximitat de l’ós”.

tracking