SEGRE

CLIMATOLOGIA PREDICCIÓ

El Meteocat avisarà dos hores abans que caigui pedra

El Servei Metereològic de Catalunya activarà la pròxima temporada de tempestes un sistema d’alerta de temps sever desenvolupat per una meteoròloga lleidatana, Carme Farnell, que permetrà avisar amb fins a dos hores d’antelació (la mitjana és d’una) municipis que es podrien veure afectats per granís de més de dos centímetres de diàmetre.

Carme Farnell, a la dreta, i Tomeu Rigo han liderat el desenvolupament d’aquest sistema d’alerta.

Carme Farnell, a la dreta, i Tomeu Rigo han liderat el desenvolupament d’aquest sistema d’alerta.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) posarà en marxa l’any que ve un sistema d’alerta de pedra de gran mida (més de dos centímetres de diàmetre) i d’altres episodis de temps sever, com tornados o esclafits, que permetrà avisar amb una antelació de fins a dos hores els municipis que s’hi podrien veure afectats. Aquest mecanisme d’alerta es basa en l’eina lightning jump, desenvolupada per la meteoròloga del Palau d’Anglesola Carme Farnell, tècnica de l’àrea de pronòstic del SMC, amb Tomeu Rigo, tècnic de la unitat de sistemes d’observació meteorològica. Farnell ha plasmat el seu treball a la tesi doctoral Anàlisi, diagnosi i predicció d’episodis severs a Catalunya. Focalització en les pedregades del Pla de Lleida, que va defensar el passat dia 22 a la Universitat de Barcelona i que va rebre una qualificació d’excel·lent (espera saber si és cum laude).

Farnell explica que el lightning jump és un sistema de predicció de pedra i altres episodis de temps sever a partir de la detecció d’un increment sobtat del nombre de llamps totals –tant els que cauen a la superfície terrestre com els que es generen dins del núvol– d’una tempesta durant un període curt de temps.

L’alerta es genera quan hi ha un increment sobtat del nombre de llamps en una tempesta

“Es tracta d’un algoritme que va desenvolupar un investigador nord-americà i que hem adaptat a les condicions de Catalunya. Hem fet moltes modificacions i només queda una petita part de l’original”, detalla. “És un algoritme que s’aplica durant catorze minuts sobre cadascuna de les tempestes i el que fa és veure si en els dos últims minuts es produeix un augment sobtat de llamps respecte als dotze anteriors”, indica. Si hi ha aquest increment, es genera l’alerta de temps sever.

Farnell subratlla que “el nivell de fiabilitat d’aquesta predicció és molt alt, del 85 per cent d’encerts cada vegada que ha saltat una alerta, i només hi ha un 10 per cent de falses alarmes”.

El Meteocat ja ultima l’entrada en servei d’aquest sistema d’alerta de temps sever per a la pròxima temporada de tempestes, del març al setembre. Farnell va manifestar que quan el predictor que estigui treballant a l’SMC detecti l’alerta, notificarà la zona que probablement es veurà afectada per la tempesta a Protecció Civil, perquè al seu torn avisi els municipis o comarques en qüestió. Va afirmar que el temps màxim d’antelació de l’avís sobre la zona on caurà pedra és d’unes dos hores, encara que majoritàriament acostuma a ser d’una hora.

El desenvolupament d’aquesta eina de predicció ha requerit un exhaustiu diagnòstic previ a partir de l’anàlisi de les calamarsades caigudes al pla de Lleida durant el període 2004-2015, aprofitant les dades de la xarxa de granímetres –una espècie d’estacions meteorològiques específiques per a la detecció de la pedra instal·lades al pla de Lleida a finals dels anys noranta– de les estacions automàtiques, dels radars, de la xarxa d’observadors meteorològics, de la xarxa de detecció de descàrregues elèctriques i del treball de camp efectuat en determinats casos.

A partir d’aquí, van estudiar com funciona el mètode lightning jump en un total de quaranta-vuit episodis de temps sever (quaranta-tres dels quals pedra) registrats entre els anys 2006 i 2013. És una verificació de la fiabilitat a posteriori que es va complementar amb la seua posada en funcionament en fase preoperativa per part de l’SMC el 2016 per poder avaluar-ne l’efectivitat en les tempestes amb pedra o amb un altre tipus de greus efectes, període que va servir per introduir diverses modificacions per millorar-ne l’eficàcia.

Finalment, el 2017 l’SMC el va incorporar a la seua operativa interna de predicció i, ara, una vegada ratificada la seua efectivitat, el següent pas serà posar en marxa el sistema d’avisos l’any vinent. Els estudis efectuats també van abordar la possibilitat d’utilitzar aquesta eina per a la predicció de tempestes amb calamarsa d’una mida inferior a dos centímetres de diàmetre però, malgrat haver aconseguit avanços, aquests encara no són prou fiables per poder-los aplicar.

Carme Farnell, a la dreta, i Tomeu Rigo han liderat el desenvolupament d’aquest sistema d’alerta.

Carme Farnell, a la dreta, i Tomeu Rigo han liderat el desenvolupament d’aquest sistema d’alerta.SEGRE

Carme Farnell, a la dreta, i Tomeu Rigo han liderat el desenvolupament d’aquest sistema d’alerta.

Carme Farnell, a la dreta, i Tomeu Rigo han liderat el desenvolupament d’aquest sistema d’alerta.SEGRE

tracking