SEGRE

MUNICIPIS LICITACIÓ D?OBRES PÚBLIQUES

La contractació dels ajuntaments puja un 64% fins al setembre, amb 45 milions d'euros

Gràcies a la nova llei de Contractes, encara que la inversió d’Estat i Generalitat cau un 34% aquest any

Les Borges va iniciar al febrer els tràmits de licitació per a la reforma de l’antic escorxador municipal.

Les Borges va iniciar al febrer els tràmits de licitació per a la reforma de l’antic escorxador municipal.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La licitació d’obra pública per part de les administracions locals entre el gener i el setembre s’ha disparat un 64% en comparació amb el mateix període de l’any passat. En aquest sentit, ajuntaments, consells comarcals i la Diputació han invertit 45 milions d’euros en licitacions, davant els 27,5 milions del mateix període el 2017. Al cap de l’any havien contractat per valor de 48,16 milions. Així es desprèn de les dades de l’Observatori de la Construcció de l’associació Seopan, que engloba constructores i concessionàries de l’Estat. Per la seua banda, la inversió de la Generalitat i del Govern central a la demarcació s’ha reduït un 34% al passar dels 26 milions del 2017 (només 4 van ser del Govern central) a 17 aquest any, quan fins al setembre Madrid només havia invertit poc més d’un milió en les comarques de Lleida.

L’augment en la licitació de les administracions locals arriba un any abans que se celebrin les eleccions municipals, però sobretot coincideix amb la nova llei de Contractes del Sector Públic, que va entrar en vigor a començaments del mes de març passat i limita la capacitat de contractació directa dels ajuntaments, per la qual cosa obliga que hi hagi més transparència en les adjudicacions i incrementa els concursos públics. En aquest sentit, fonts municipals van assegurar que aquesta llei obliga a licitar més que abans, a la qual cosa s’ha d’afegir que les administracions superiors han actualitzat els pagaments a les corporacions locals, i estan “menys ofegades” econòmicament.

La Diputació destina 50 milions als municipis entre línies d’ajuts i actuacions directes

En aquest sentit, abans de la llei els ajuntaments podien adjudicar contractes d’obra de fins a 50.000 euros sense necessitat de concurs públic. Aquesta xifra es reduïa a 18.000 euros en cas de serveis i subministraments. Amb l’entrada en vigor de la nova legislació, aquests imports s’han reduït fins a 40.000 i 15.000 euros, per la qual cosa els ajuntaments han de licitar els projectes si superen aquestes quantitats quan abans podien adjudicar-los de forma directa. Per la seua banda, el diputat provincial de Serveis Tècnics, Josep Ibarz, va apuntar que aquest augment també es deu que la Diputació ha anat augmentant cada any les subvencions als municipis. El pressupost del 2018 preveia més de 50 milions per als ajuntaments, entre les línies d’ajuts i actuacions directes de la corporació.

A la cua a Catalunya i a la 39a posició del conjunt de l’Estat

Les comarques de Lleida se situen a la cua de Catalunya en la quantitat invertida en obra pública per part de totes les administracions (62 milions en total) entre el gener i el setembre d’aquest any, mentre que al conjunt d’Espanya també ocupa les últimes posicions de la llista (al lloc 39 de 52), al mateix nivell que Toledo, amb 61 milions d’inversió. Els últims llocs els ocupen Ceuta i Melilla, amb 19 i 17 milions, respectivament, mentre que les primers posicions de l’informe de Seopan els ocupen Madrid amb 1.688 milions i Barcelona amb 1.295 milions. S’ha de recordar que durant la crisi la inversió va caure gairebé un 90 per cent a la demarcació.

tracking