SEGRE

MEDI AMBIENT CLIMA

Experts avisen que el Pirineu perdrà el 50% de la neu en trenta anys pel canvi climàtic

En cotes de 1.800 metres, segons un informe de la Comunitat de Treball del Pirineu de 100 investigadors || Les temperatures pugen un trenta per cent més que la mitjana a les comarques de muntanya

Imatge de la neu que s’acumulava la setmana passada a l’estació de Boí Taüll.

Imatge de la neu que s’acumulava la setmana passada a l’estació de Boí Taüll.BOÍ TAÜLL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els experts xifren en un 50% la pèrdua de neu al Pirineu central i en cotes de 1.800 metres l’any 2050 pel canvi climàtic i el període de permanència de la neu podria reduir-se en més d’un mes. Mentrestant, l’acumulació de neu per sota dels 1.500 metres podria disminuir un 78% en l’últim quart d’aquest segle.

Així es desprèn d’un informe de l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic, en el qual han treballat més de 100 experts d’Espanya i França i que servirà de base per desenvolupar polítiques per adaptar-se a la situació climàtica. L’informe alerta que en cinquanta anys la temperatura mitjana a les comarques de muntanya ha augmentat 1,2 graus, un 30% més que la mitjana mundial, que és de 0,85. Així mateix, a finals de segle podria augmentar entre 2 i 7,1 graus i la variabilitat del clima provocaria un increment dels despreniments i inundacions. Aquesta pujada de les temperatures comporta importants perjudicis ambientals, socials i econòmics.

Per exemple, algunes aus migratòries han avançat la seua arribada fins a deu dies i també podria incrementar el risc d’expansió d’espècies exòtiques. Quant a l’esquí, afectaria una part de la superfície esquiable actual per sota dels 1.800 metres. Mentrestant, en els últims 35 anys han desaparegut la meitat de les glaceres i a Catalunya n’hi ha 54 davant de les 93 del 1985. L’informe determina que les precipitacions s’han reduït un 2,5% per dècada en mig segle.

El coordinador de l’estudi, Juan Terrádez, va assegurar que “el canvi climàtic és ja una evidència indiscutible”, que també podria provocar que durant aquest segle augmentin els fenòmens climàtics extrems com pluges torrencials o sequeres. Tot això agreujaria també alguns problemes que els municipis de muntanya arrosseguen des de fa anys, com per exemple la despoblació o la falta de relleu generacional en el sector agrícola i ramader. A més, també tindria efectes en el sector energètic, perquè afectaria la capacitat productiva de les centrals hidràuliques en períodes de l’any en què disminueixi el cabal dels rius per la sequera.

Un nou desafiament per al sector turístic i les estacions d'esquí

El canvi climàtic suposa un nou desafiament per al sector turístic i les estacions d’esquí. L’informe conclou que les estacions “hauran d’adaptar-se per mantenir-se operatives i assegurar la sostenibilitat de la seua activitat”. En aquest sentit, la meitat de la superfície esquiable de Lleida compta amb garanties de permanència de la neu amb sistemes d’innivació artificial, per a la qual cosa es requereixen baixes temperatures. Així mateix, l’increment de temperatures podria allargar la temporada del turisme d’aventura, “afavorint l’elecció de destins relativament frescos en detriment de zones de sol i platja”.

“El turisme és un sector fonamental i haurà d’enfrontar-se a diversos desafiaments”, va assegurar el coordinador de l’informe, Juan Terrádez.

Per la seua part, la coordinadora de l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic, Idoia Arauzo, va apuntar que “la situació és bastant greu, però és important actuar ja de manera urgent” per poder “frenar algunes de les conseqüències greus”. En aquesta línia, l’informe assegura que s’ha de preparar la població per afrontar onades de fred i de calor, augmentar la seguretat davant de riscos naturals com inundacions o despreniments, preparar-se davant de l’augment de la sequera que preveuen els models climàtics, garantir la qualitat de les aigües (que podria veure’s perjudicades per l’augment en la concentració de contaminants). A més, també proposen aprofitar les oportunitats del clima per implantar nous cultius. D’altra banda, el canvi en les temperatures podria generar canvis en els patrons de distribució i difusió d’algunes malalties.

Tardor amb nevades de rècord que anima el sector a avançar la temporada Les nevades d’octubre d’aquest any, que van ser les més primerenques des del 2008, van deixar fins a 40 centímetres de neu en cotes altes. De fet, els bons gruixos van permetre que les estacions d’esquí de Lles i Tuixent-la Vansa estrenessin la temporada l’1 d’octubre, mentre que la resta estudia avançar-la si es mantenen les temperatures baixes i les nevades. Així mateix, la neu en cotes altes ha fet que en alguns casos s’hagi hagut d’avançar la transhumància. No obstant, durant els últims dies les temperatures han augmentat i a Vielha la mínima d’ahir va ser d’11 graus, mentre que a Sort va ser de 7,8.

tracking