SEGRE

INFRAESTRUCTURES CARRETERES

Comencen les obres a la via de Port del Comte, que obrirà al desembre

Primers treballs de sanejament del pendent després del despreniment que va tallar la carretera fa un mes || La Generalitat repararà la muralla caiguda de Torà

La carretera de Port del Comte continua tancada a les dos setmanes del despreniment.

La carretera de Port del Comte continua tancada a les dos setmanes del despreniment.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els treballs per reobrir la carretera de Port del Comte van començar ahir i la previsió és que l’accés a l’estació d’esquí quedi reobert al desembre, perquè no afecti la temporada d’hivern. Tres operaris es van encarregar ahir de les tasques de sanejament del pendent després del despreniment que va tallar la via fa un mes. Les obres tenen un pressupost d’uns 180.000 euros i la Diputació i la Generalitat assumiran el 90 per cent de l’import, mentre que el consell del Solsonès i l’ajuntament de la Coma aportaran el 10% restant. L’alcalde, Jaume Oriol, va explicar que les obres s’haurien executat “amb la mateixa celeritat” si no existís l’estació d’esquí, encara que va reconèixer que aquest fet hi ha ajudat perquè “és un revulsiu molt important per a la comarca”. “Estic segur que la sensibilitat de la Diputació i la Generalitat de Catalunya hauria estat la mateixa perquè es tracta d’una via molt important”, va assenyalar Oriol. Després de dos despreniments el 15 i 16 d’octubre, la carretera va quedar tallada la circulació i per accedir a l’estació i a la seua urbanització (on viuen unes 25 persones) s’ha de circular per una via alternativa que allarga el recorregut uns 20 minuts.

El de l’accés a Port del Comte és un dels nombrosos despreniments que s’han registrat en els darrers mesos a Lleida i només el divendres de la setmana passada es van desencadenar tres esllavissades de roques que van tallar carreteres a Maldà, Olius i Rocallaura.

Un altre d’aquests successos va tenir lloc a Torà, on una part de la muralla medieval va caure el 22 de setembre. En aquest cas, la consellera de Cultura, Laura Borràs, va assegurar que la Generalitat ja té un informe sobre els danys i va avançar que es plantegen “dur a terme la inversió necessària pel valor del conjunt”. Borràs va recordar que ja redacten un expedient per declarar Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) el conjunt històric de la població del Llobregós. La consellera va respondre d’aquesta manera una pregunta del grup parlamentari de CatComú de Lleida, en la qual demanaven quines mesures havia pres la Generalitat per restaurar el tram de muralla que es va enfonsar.

Per la seua part l’alcalde, Magí Coscollola, va explicar que en 15 dies tindran la memòria valorada de la intervenció i que posteriorment enviaran a la Generalitat. Es tracta d’un tram d’una trentena de metres de longitud que és propietat del bisbat. Aquesta zona de la muralla està ubicada a la part posterior de la parròquia dedicada a Sant Gil, on fins a mitjans del segle XIX es trobava el cementiri de Torà. Val a recordar que amb l’enfonsament van quedar al descobert restes humanes, que de moment s’han retirat, encara que el carrer roman tancat. Coscollola va explicar que demanarà a l’Església la cessió de la propietat per poder intervenir en la recuperació i perquè pugui esdevenir una zona visitable.

tracking