SEGRE

TRANSPORTS MEDI AMBIENT

El Govern central vol prohibir la venda de cotxes dièsel i gasolina a partir del 2040

També els híbrids i haurien de deixar de circular el 2050 || Els vehicles amb carburants fòssils representen en l’actualitat pràcticament el 93% de les matriculacions a les comarques de Lleida

Imatge del punt de càrrega de vehicles elèctrics de Jaume II, a Lleida ciutat.

Imatge del punt de càrrega de vehicles elèctrics de Jaume II, a Lleida ciutat.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern central pretén prohibir la venda de turismes i furgonetes dièsel, gasolina i híbrides a partir del 2040 i que deixin de circular definitivament a les carreteres de l’Estat el 2050. En aquell moment, només haurien d’estar operatius vehicles que no emetin diòxid de carboni, és a dir, els elèctrics, els que utilitzen hidrogen o qualsevol altra tecnologia neta.

Així consta al document de treball de l’Executiu de Pedro Sánchez per a la llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica.

Per poder tirar endavant el projecte, les gasolineres estaran obligades a comptar amb punts de recàrrega elèctrics i els municipis de més de 50.000 habitants hauran de crear zones de baixes emissions, on només puguin accedir els vehicles més ecològics. Els consistoris tindrien fins al 2023 per complir l’obligació.

El projecte aspira que el 70% de la generació d’electricitat sigui a partir de fonts renovables el 2030. Pretén reduir en deu anys les emissions de CO2 respecte a les registrades el 1990 i l’any 2050 aquesta reducció hauria d’arribar al 90%.

La notícia va sorprendre el sector de l’automoció, que assegurava que l’Administració central no s’havia posat en contacte amb ells. La Federació d’Associacions de Concessionaris de l’Automoció va criticar que propostes com la de prohibir la venda de cotxes amb emissions de CO2 des del 2040 provoquen incertesa i que la gent no sàpiga quin cotxe comprar.

A Lleida, el 93% dels vehicles que s’han comercialitzat fins al setembre utilitzen combustibles fòssils. Tot just 432 corresponen a híbrids, elèctrics o d’altres tecnologies, davant de 3.264 de gasolina i 2.502 de dièsel.

D’altra banda, el projecte preveu que no es podran desenvolupar activitats de fractura hidràulica (fràquing) per a l’explotació d’hidrocarburs. Les activitats vigents no podrien seguir més enllà de l’any 2040. Així mateix, l’executiu central estudiarà la implantació d’una eurovinyeta (una tarifa plana per l’ús de vies d’alta capacitat), com preveu la Generalitat a partir del 2019, tal com va avançar aquest diari.

tracking