SEGRE

MEDI AMBIENT CLIMATOLOGIA

El sector de l'esquí preveu augmentar la seua superfície innivada fins al 90%

Nevada a la Val d'Aran

Nevada a la Val d'AranCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector de l’esquí preveu augmentar la superfície innivada fins al 90% per garantir la neu a les estacions davant la pèrdua de reserves al Pirineu que preveuen els experts com a conseqüència del canvi climàtic (vegeu SEGRE d’ahir). El gerent de l’Associació Catalana d’Esports de Muntanya, Joaquim Alsina, va explicar ahir que actualment a Lleida hi ha un 50% de la superfície esquiable que compta amb neu artificial (a Catalunya és el 30%) i va apuntar que a països com Àustria ja compten amb el 90%. En aquest sentit, Alsina va assegurar que aquest augment de la neu artificial suposaria la construcció de més basses d’aigua per poder proveir els canons.

Així mateix, va apuntar “any rere any es va treballant per millorar l’eficiència i el rendiment dels canons de neu”, un fet que també significa invertir en els “sistemes d’informació que et permeten saber quan és el moment perfecte per poder fabricar neu en les millors condicions”. Així mateix, va afirmar que ja fa anys que el sector treballa amb “la idea d’augmentar les cotes de les estacions i orientar-les cap a la cara nord” per combatre els efectes del canvi climàtic.

Les estacions inverteixen cada any a millorar la producció de neu i el rendiment dels canons

Els experts alerten que el Pirineu perdrà en trenta anys un 50% de la neu que es troba a 1.800 metres d’altitud, mentre que per sota dels 1.500 metres podria disminuir un 75 per cent en l’últim quart d’aquest segle. L’informe de l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic apunta que en els darrers cinquanta anys les temperatures han augmentat 1,2 graus a les comarques de muntanya, un 30% més que la mitjana mundial (que se situa en 0,85 graus).

tracking