SEGRE

TURISME ALLOTJAMENTS

Vielha tramita 70 pisos turístics més i Lleida en suma 200 en 4 mesos

Després de vora un any de moratòria a les llicències per a aquests allotjaments a la capital aranesa || La demarcació compta amb 2.404 apartaments d’aquesta mena

Imatge d’arxiu de Vielha.

Imatge d’arxiu de Vielha.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ajuntament de Vielha tramita setanta llicències de pisos turístics després que al setembre s’acabés la moratòria que impedia inscriure nous apartaments d’aquesta tipologia. En cas que s’acabessin inscrivint en el registre d’habitatges d’ús turístic (HUT), la capital aranesa veuria com aquests allotjaments augmenten gairebé un 50% perquè passarien dels 144 actuals a 214. En aquest sentit, l’augment també s’ha fet notar durant els últims quatre mesos a tota la demarcació, perquè al llistat de la Generalitat consten 2.404 HUT, 200 més que el juny d’aquest any. La major part d’aquests pisos són a Aran, que concentra 905 apartaments turístics, i aquestes xifres van fer que l’ajuntament de Vielha aprovés una moratòria i suspengués l’expedició de llicències durant un any fins el setembre passat. Aquesta moratòria va concloure sense que el consistori aconseguís aprovar una normativa que pretenia limitar l’ús turístic d’habitatges: la proposta no va rebre prou suports en el ple.

L’alcalde de Vielha, Juan Antonio Serrano, va explicar que aquests setanta apartaments tindrien la mateixa capacitat que dos hotels de 140 places que donarien feina a cent persones, mentre que aquests pisos no generaran llocs de treball a Aran.

Així mateix, el sector hoteler es va mostrar preocupat per l’augment d’aquests allotjaments, que van acusar de “competència deslleial” perquè no estan sotmesos a l’estricta regulació que han de passar els hotels.

Així ho va explicar el president del Grèmi d’Ostalaria dera Val d’Aran, Ambròs Barberà, que va dir que també “provoquen que el preu dels lloguers pugi” i va reclamar una millor regulació per a aquests pisos.

“Els treballadors no troben habitatge a la campanya d’esquí” La Federació d’Hostaleria va assegurar ahir que durant la campanya turística de l’esquí i també en la d’estiu hi ha treballadors que “no troben un habitatge assequible en el qual poder allotjar-se” i van atribuir algunes d’aquestes dificultats als pisos turístics, perquè els propietaris prefereixen llogar-los per setmanes a un preu més elevat que a un treballador per un període més llarg. Per la seua part, des del Conselh Generau ja van admetre que aquesta problemàtica també afecta els joves que volen emancipar-se, perquè provoca que els preus del lloguer es disparin. En aquest sentit, un habitatge de dos habitacions a Vielha costa 600 euros al mes de mitjana.

tracking