SEGRE

INFRAESTRUCTURES AEROPORTS

Alguaire acull per primera vegada deu empreses i projecta hangars

Per atendre una creixent demanda d’espais per a manteniment d’avions || La companyia lusitana Lease-Fly Charter estaciona a Lleida la seua segona aeronau

L’arribada a la tarda del segon avió de la companyia portuguesa Lease-Fly Charter a Alguaire.

L’arribada a la tarda del segon avió de la companyia portuguesa Lease-Fly Charter a Alguaire.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Alguaire acull per primera vegada una desena d’empreses que operen a l’aeroport de forma regular. Ha assolit aquest llindar amb la companyia portuguesa Lease-Fly Charter, que hi ha establert la base durant un període inicial d’entre sis mesos i un any i que ahir va portar un segon avió a la plataforma d’estacionament davant de la terminal. L’aparell, un Airbus ATR 42 procedent de la localitat francesa de Lió, va aterrar a la tarda cap a les 18.30 hores.

La firma lusitana, que lloga avions de passatgers amb o sense tripulació, és la primera que fixa la base a l’aeroport lleidatà. S’afegeix a les quatre aerolínies i turoperadors que ja operen a Alguaire: Neilson, Air Nostrum, Jet2 i Quality Travel; a l’estacionament d’avions de llarga durada d’Aeronpark; a la formació de pilots que hi porta a terme BAA Training i Vueling (aquesta última per al seu propi personal); a RS, que ofereix formació i serveis de teledetecció; i l’empresa de transport aeri Flightline, que ja ha firmat l’acord amb Aeroports de Catalunya per establir-se a Alguaire i obrir-lo a activitat logística.

La Generalitat atorgarà concessions per a hangars o els construirà per llogar-los a Alguaire

Al marge d’aquestes, altres operen a l’aeroport de forma ocasional. És el cas de Singular Aircraft, que prova a Alguaire els seus prototips de drons. Així mateix, hi ha altres activitats com vols de l’Imserso i l’activitat de l’aeroblub de Lleida, entre d’altres.

El secretari de Mobilitat, Isidre Gavín, va destacar que aquestes empreses demanen espais per al manteniment d’avions, per la qual cosa projecten per a l’any que ve hangars amb aquesta finalitat. Gavín va precisar que es plantegen tant concessions a empreses interessades a construir-los i explotar-los en exclusiva, com l’opció que Aeroports els construeixi i llogui aquestes instal·lacions a les empreses que els utilitzin. “Aquesta flexibilitat ens permet atreure empreses”, va apuntar.

L’Estat demana nous informes per homologar el GPS a la Seu Mentre noves empreses s’estableixen a l’aeroport d’Alguaire, el desenvolupament de l’activitat al de la Seu d’Urgell es veu frenat per l’absència del sistema d’aterratge instrumental, que permet l’enlairament i aterratge en condicions de mala visibilitat. La Generalitat projecta instal·lar-hi un sistema basat en localització GPS, una alternativa més econòmica que l’ILS i que ja apliquen alguns aeroports europeus. Tanmateix, es tracta d’una tecnologia que no s’ha aplicat encara a Espanya i que ha xocat amb dificultats a l’hora d’obtenir l’homologació estatal. Així dcons, Gavín va explicar que fa un mes els van demanar nous informes després de més de tres anys de tràmits i va valorar que el procés s’està prolongant més enllà del que és justificable. Per aquesta raó, va avançar que ha sol·licitat reunir-se amb la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, per tractar aquesta qüestió.

tracking