SEGRE

SERVEIS NOVES TECNOLOGIES

Ajuntaments utilitzen aplicacions per controlar matrícules, sorolls, la llum o el reg de jardins

Mollerussa, la Seu, Solsona, Vielha i Lleida s’uneixen a la xarxa de ciutats ‘smartlab’ per potenciar la innovació tecnològica || L’objectiu d’aquests ‘laboratoris’ és oferir més serveis a un cost més baix

L’app que es va crear a la Seu per millorar el reciclatge de residus.

L’app que es va crear a la Seu per millorar el reciclatge de residus.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diversos ajuntaments de Lleida ja utilitzen aplicacions mòbils per donar respostes a les necessitats municipals. A través d’aquest tipus d’innovació tecnològica els consistoris poden controlar des de la intensitat de llum de l’enllumenat públic fins al soroll ambiental dels pobles, els vehicles que passen per una carretera cada dia o el cabal d’aigua que hi ha als rius, entre altres utilitats. Es tracta d’aplicacions digitals que milloren i faciliten la vida dels ciutadans i dels ajuntaments.

L’objectiu d’aquestes mesures també és adaptar-se als reptes de la revolució digital i avançar cap a una forma de gestionar les realitats territorials, oberta a totes la possibilitats tecnològiques que permeten oferir més serveis amb menys recursos. Així va quedar reflectit ahir durant una jornada a la Diputació en la qual es va presentar la xarxa de municipis SmartLab. De fet, els ajuntaments de Mollerussa, Solsona, Lleida,Vielha i la Seu d’Urgell ja s’han afegit a aquesta xarxa Catalonia SmartLab de la Generalitat.

La tecnologia també s’utilitza per a noves formes de participació ciutadana o per vetllar pel mobiliari

Es tracta d’una xarxa de laboratoris urbans dedicats a provar i validar solucions smart en entorns reals. L’objectiu és doble: impulsar el sector tecnològic oferint accés a infraestructures i equipaments i, d’altra banda, potenciar la innovació als municipis gràcies a la participació en proves pilot.

Mollerussa va ser pionera a sumar-se a la xarxa de SmartLab i actualment compta amb sensors que mesuren el so ambiental, amb una plataforma de monitoratge de trànsit que identifica matrícules o un programa que calcula els sistemes per regar els parcs públics, entre d’altres.

A la Seu d’Urgell de moment s’han provat iniciatives smart impulsades pel consistori com la telelectura dels comptadors d’aigua, una prova pilot per millorar la recollida d’escombraries o el projecte turístic de La Seu Medieval. Solsona també ha aplicat el telecontrol de la xarxa d’aigua i la lectura de comptadors. Un sistema de participació ciutadana i aplicar la cartografia digital per controlar el mobiliari urbà han estat les apostes de Vielha.

Per la seua banda, a la Val d’Aran destaca el sistema de sensors al riu Garona, que alerta d’avingudes de cabal. Pel que fa a la Pobla de Segur, encara que no està inscrita a la xarxa SmartLab, també s’hi ha instal·lat com a prova pilot de monitoratge acústic ambiental que s’implementarà aquest hivern, segons l’alcalde, Lluís Bellera.

Mollerussa suma matrícules i la Seu controla la brossa Mollerussa té instal·lat un sistema que calcula tots els vehicles que circulen cada dia pel tram urbà de la carretera N-II, a més d’un sistema de control de sorolls ambientals. La Seu d’Urgell va crear una app que identificava els usuaris amb un codi QR per reciclar millor les escombraries i obtenir bonificacions al rebut mensual.

tracking