SEGRE

FAUNA GRANS DEPREDADORS

Primer atac de l'ós a ovelles a la Vall de Boí i en busquen 110 de perdudes

Verifiquen que en va devorar una a principis de mes en territori del Parc Nacional || El propietari i agents rurals n’havien trobat dos més de mortes dies abans

Óssos al Pirineu català

L'ós Goiat ha fet un terç dels atacs d'óssos a ramatsGeneralitat de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Vall de Boí ha registrat aquest mes el primer atac d’un ós a bestiar. El departament de Territori va verificar que una ovella trobada morta en territori del Parc Nacional d’Aigüestortes el 3 de novembre passat havia estat devorada per un plantígrad sense identificar. A l’entorn del cadàver es van trobar empremtes del depredador, i el propietari del ramat i agents rurals van localitzar dos ovelles mortes més a la zona en els dies previs.

Tant la conselleria com l’ajuntament de la Vall de Boí van confirmar que mai s’havia verificat abans una predació de l’ós a bestiar en aquest municipi. La del 3 de novembre arriba dos dècades després de les primeres reintroduccions d’óssos eslovens al Pirineu, quan la població d’aquesta espècie a la serralada s’estima ja en mig centenar d’individus. Inicialment concentrats a Aran, la seua pesència es va fer estable amb els anys també a la comarca del Pallars Sobirà, mentre que els albiraments a l’Alta Ribagorça han estat molt menys freqüents.

El propietari del ramat va expressar ahir la seua temor que la presència de l’ós es converteixi en habitual a la zona on va tenir lloc l’atac. “El maneig del bestiar que he estat fent durant anys es faria impossible”, va dir, i va assenyalar que avui dia és l’únic que manté la ramaderia extensiva en aquest sector del Parc Nacional. Quan va reunir el seu ramat de 850 ovelles setmanes enrere, va trobar a faltar les 110 que ha estat buscant des d’aleshores. Quatre van tornar soles a Boí, segons el seu propietari amb símptomes d’estrès. Territori, per la seua part, va puntualitzar que ara per ara no hi ha evidències que relacionin la desaparició d’aquests animals i l’atac de l’ós.

El ramader ha comptat amb l’ajuda dels Agents Rurals per buscar les ovelles perdudes, fins ara sense èxit. Va explicar que va plantejar una recerca des de l’aire en helicòpter, però li van respondre que han de reservar les hores de vol anuals que tenen contractades per fer front a possibles emergències.

Per aquesta raó, preveu llogar ell mateix un aparell per buscar les seues ovelles a vista d’ocell en propers dies. Tanmateix, sospita que “o bé ja no són en aquest terme municipal, o bé continunen aquí però no amb vida”.

tracking