SEGRE

REGADIUS INVERSIONS

El Canal d'Urgell inverteix més de 301.000 € en automatismes per evitar fugues i filtracions

Durant l’actual campanya i la que ve per extremar l’estalvi d’aigua a totes les conduccions principals || La comunitat controla via satèl·lit i amb sistemes informàtics totes les séquies

Obres per a la reconstrucció del túnel de Montclar al Canal Principal.

Obres per a la reconstrucció del túnel de Montclar al Canal Principal.ÒSCAR MIRON

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de 310.000 euros ha invertit el Canal d’Urgell en automatismes, sistemes de seguretat i informàtics a les campanyes 2017-2018 i 2018-2019 per controlar desbordaments, fugues, abocaments i despreniments a fi de garantir l’arribada de l’aigua en alta a les finques sense pèrdues de cabal pel camí. Totes aquestes millores afecten el Canal Principal, el Canal Auxiliar i les quatre séquies principals en el control de comportes i boqueres, entre altres instal·lacions.

Una de les actuacions que ja s’han dut a terme és la col·locació de sensors d’humitat al terraplè de Montsonís, on es preveu una actuació d’urgència per a la reposició del curs de la trinxera ja que les filtracions en provoquen el desplaçament. Els sensors serviran per abordar els estudis i prospeccions al talús i començar les obres l’octubre del 2019.

La revisió i mecanització de les comportes és un dels objectius de la comunitat de regants

També s’ha previst l’arranjament d’automatismes a les comportes d’origen del Principal, implantar una nova boquera automàtica al Tanquel, on també es col·locaran noves comportes centrals per a la regulació de l’aigua embassada, una altra comporta de regulació al Sió, una sonda de nivell (per evitar desbordaments) a la col·lectivitat número 20 de Linyola i equips de mesurament. Aquestes últimes intervencions s’emporten la meitat del pressupost, segons els tècnics.

Aquestes actuacions més precises en sistemes de control se sumen als més de 3,6 milions del pla d’obres del 2019 que es destinaran a recréixer el Principal, estabilitzar talussos, revestir séquies i acabar el túnel de Montclar, que ha comportat una inversió d’1,2 milions (vegeu SEGRE del 2 de novembre).

Segons els tècnics, el Canal d’Urgell és un dels més moderns en tecnologia. De fet, ja fa quinze anys que es controla la majoria de les canonades i conduccions via satèl·lit. No obstant, van assenyalar que els automatismes només se centren en la xarxa general i no tenen res a veure amb la modernització i la instal·lació de reg pressuritzat per degoteig o aspersió. En aquest sentit, els tècnics van incidir que són les col·lectivitats les que han de promoure aquest tipus d’actuacions, com ja fa, per exemple, la col·lectivitat de Bell-lloc, que preveu proveir mitjançant aquests sistemes més de quatre-centes hectàrees de la zona regable del municipi, la qual cosa comportarà una inversió que supera els dos milions d’euros, encara que compten amb una subvenció de la Generalitat.

tracking