SEGRE

MEDI AMBIENT DEJECCIONS RAMADERES

Les noves primes obliguen a tornar diners a dos plantes de purins i la resta segueix en l'aire

L’Estat fixa una nova retribució que no exclou cap de les quatre de Lleida, però la seua quantia és inferior || Els propietaris avaluen quant hauran de retornar i si és viable reobrir les clausurades

Imatge recent de les instal·lacions de Tracjusa, a Juneda.

Imatge recent de les instal·lacions de Tracjusa, a Juneda.R. R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les noves primes a les plantes d’assecatge de purins han entrat en vigor aquest mes, més de dos anys després de les primeres sentències que obliguen l’Estat a revertir la tisorada que les va tancar el 2014. Aquest nou marc de retribucions s’aplicarà a plantes de Lleida que fins ara havien quedat excloses, però la seua quantia és menor i la reducció serà retroactiva. Això suposa que les plantes ja obertes de VAG, a Juneda; i Audax Green, a Miralcamp, hauran de tornar part dels ajuts que han rebut des que van tornar a funcionar. Per la seua part, els propietaris de les plantes tancades d’Alcarràs i de Tracjusa, a Juneda, estudien aquests dies si les noves primes fan viable reobrir-les.

A l’hora d’establir la retribució a les plantes de purins per generar electricitat mitjançant cogeneració, l’Estat es basa en factors com el preu del gas utilitzat per assecar les dejeccions i el preu a pagar per cada tona d’emissions de diòxid de carboni. Les empreses del sector assenyalen que tots dos estan infravalorats a la nova ordre ministerial, cosa que contribueix que les primes siguin menors. La patronal del sector ADAP haurà de decidir en les properes setmanes si accepta o recorre aquest nou marc retributiu després d’anys de litigis.

Les quantitats que hauran de tornar les plantes de VAG i de Miralcamp és encara una incògnita. Pel que fa a la d’Alcarràs i la de Tracjusa, el nou marc de retribucions s’estén a plantes de fins a vint-i-cinc anys d’antiguitat, si es compara amb l’anterior, que posava el límit en només quinze anys. Això els permet optar a ajuts que abans els estaven vetats al ser les més antigues de Lleida. Tanmateix, la decisió d’obrir-les o no dependrà en bona mesura de quant caldrà invertir per activar-les, després de quatre anys d’inactivitat i deteriorament.

L’associació GAP, que engloba més d’un centenar de ramaders de les Garrigues, és propietària tant de la planta oberta de VAG com de la de Tracjusa. L’entitat confia que la primera pugui continuar funcionant amb les noves retribucions. Quant a la segona, haurà d’avaluar si resulta econòmicament viable invertir més d’un milió d’euros a reactivar-la.

tracking