SEGRE

ACTIVITATS MINERIA

Tretze projectes per extreure minerals a Lleida i 119 explotacions obertes

Tretze projectes per a explotacions mineres a Lleida estan sobre la taula de la Generalitat. Algunes d’aquestes propostes en tràmit plantegen la recerca d’or, tungstè i altres minerals, una cosa que suposa un canvi respecte a les 119 que hi ha en servei. Gairebé totes les actuals extreuen materials per al sector de la construcció.

Imatge recent d’una explotació minera d’àrids al Segrià.

Imatge recent d’una explotació minera d’àrids al Segrià.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Generalitat té sobre la taula tretze projectes per extreure minerals a les comarques de Lleida, amb sis permisos d’investigació en tràmit i set més de ja atorgats, segons dades del departament d’Empresa. Aquestes sol·licituds se sumen a les 119 explotacions mineres que funcionen actualment a les comarques lleidatanes, gairebé totes dedicades a proveir materials al sector de la construcció. Les noves sol·licituds, en canvi, plantegen un canvi en aquest escenari gairebé uniforme al recuperar la recerca de materials com l’or i cobalt, i d’altres matèries primeres per a usos industrials com el tungstè.

Prop de la meitat de les actuals explotacions a Lleida, un total de 54, estan dedicades a extreure grava i sorra per a la construcció. La pedra calcària és el segon recurs més explotat, amb vint-i-quatre, seguit de pedra sorrenca, amb 15; i l’argila, amb onze. També és rellevant l’extracció de guix, amb sis explotacions obertes.

Prop de la meitat de les explotacions de Lleida, un total de 54, es dediquen a extreure grava i terres

La recerca d’or figura en almenys dos dels permisos que tramita la Generalitat. És el cas del qual ha sol·licitat el grup Apollo Minerals, que planteja també la recerca de tungstè a la zona de Salau, en terrenys compresos entre el Pallars Sobirà i França. També ha demanat autorització per buscar or l’empresa aragonesa Ambar Technologies, la sol·licitud de la qual inclou a més altres minerals com monacita, casiterita, ilmenita, zircó i rútil. Així mateix, una temptativa de recuperar l’extracció de cobalt a la Torre de Capdella ha decaigut al no respondre el promotor als requeriments d’informes de la Generalitat.

Algunes d’aquestes iniciatives han xocat amb oposició del territori i d’entitats ecologistes, com va succeir anys enrere amb la mobilització contra el fracking.

tracking