SEGRE

AIGÜES PLANIFICACIÓ

Últimes obres abans d'omplir el pantà de l'Albagés

Licitades per 4,4 milions i inclouen el pla d’emergència

Imatge d’arxiu del pantà de l’Albagés, que actualment emmagatzema un hectòmetre d’aigua.

Imatge d’arxiu del pantà de l’Albagés, que actualment emmagatzema un hectòmetre d’aigua.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’empresa pública estatal Acuaes ha licitat a la fi les últimes obres abans de posar en servei la presa de l’Albagés, que serveix el Segarra-Garrigues, finalitzada el 2016. El projecte de treballs complementaris i acabats s’ha tret a concurs per 4,47 milions. Inclou la millora dels accessos a la presa, mesures correctores de l’impacte ambiental, la implantació del pla d’emergència, la instal·lació de sirenes d’avís a la població i el sistema de comunicacions. Una vegada finalitzats els treballs es podrà omplir l’embassament. També falta construir l’edifici d’administració de la presa i una estació d’aforament aigües amunt de l’embassament. La presa de l’Albagés té un volum d’embassament de 79,80 hectòmetres cúbics i una superfície inundada de 390,98 hectàrees, i es concep com un embassament de regulació del riu Segre fora del seu curs, que permet emmagatzemar cabals procedents de l’embassament de Rialb en anys humits, derivant-los, a través del canal Segarra-Garrigues, per a la posterior ocupació en èpoques més seques, millorant així les garanties del conjunt dels regadius que depenen del riu Segre.

Precisament, Acuaes va finalitzar la construcció de la presa fa gairebé dos anys i la falta d’aquest projecte ha impedit l’ompliment del pantà. A partir de l’inici de les obres d’implantació del pla d’emergència de la presa, es preveu que l’ompliment comenci un any després.

El canal Segarra-Garrigues, de 82,4 quilòmetres de longitud, es troba totalment operatiu des del 2015 i ha permès el reg, aquest any, de gairebé 9.000 hectàrees, de les més d’11.300 que ja es troben adherides al sistema de reg. Així mateix, la presa desembassa també cabal ecològic cap al riu Set.

tracking